Celem zmian jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci i młodzieży poprzez ograniczenie dostępu do produktów zawierających duże ilości cukru, soli i tłuszczu oraz wskazanie zasad prawidłowego komponowania posiłków. Nowe przepisy mają uwzględnić aktualne normy żywienia, rekomendacje dietetyczne oraz postulaty rodziców, opiekunów i środowisk zaangażowanych w promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Czytaj więcej:
Dieta planetarna w szkolnych stołówkach
„Zmieniający się klimat, zwiększające się koszty utylizacji odpadów, zmniejszające się zasoby wody pitnej oraz aspekty zdrowotne to tylko niektóre czynniki, które wpływają na konieczność wprowadzenia zasad diety planetarnej w żywieniu, także zbiorowym w jednostkach systemu oświaty„ - twierdzi resort zdrowia. I tłumaczy o co chodzi. - ”Dieta planetarna inaczej nazywana dietą dla planety, charakteryzuje się m.in.: zwiększeniem liczby posiłków z wykorzystaniem sezonowych i regionalnych warzyw i owoców, produktów zbożowych pełnoziarnistych, potraw z nasion roślin strączkowych z jednoczesnym ograniczeniem mięsa i przetworów mięsnych. Zasady diety planetarnej obejmują także aspekty związane z nie marnowaniem żywności i wody."
W praktyce chodzi o zwiększenie udziału w posiłkach pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych i sezonowych, najlepiej regionalnych, owoców i warzyw. Przy jednoczesnym ograniczaniu spożycia czerwonego mięsa i cukru.
Zgodnie z rozporządzeniem, w jadłospisach będzie trzeba zapewnić co najmniej jeden obiadowy posiłek roślinny w tygodniu, przygotowany na bazie nasion roślin strączkowych. Posiłki będą musiały być planowane zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i wiekiem dzieci.