O zasadach, które powinny znać osoby handlujące grzybami, regularnie przypomina sanepid.
Czy grzyby z lasu wolno sprzedawać?
Po pierwsze, grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę.
Jak podkreśla sanepid, sprzedaż grzybów w innych miejscach, niż placówki handlowe bądź targowiska oraz bez wymaganego atestu jest nielegalna. Pozyskiwanie grzybów do zakładów żywienia zbiorowego (restauracji, barów, punktów gastronomicznych) z niewiadomego źródła np. od osób prywatnych sprzedających grzyby przy drogach, najczęściej bez atestu jest niedopuszczalne.
Atest powinien zawierać: wielkość partii, przynależność gatunkową grzybów i cechy organoleptyczne. Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10° Celsjusza.
Atesty na świeże grzyby wystawiane są przez klasyfikatora grzybów. Można je uzyskać w stacjach powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych.