Reklama
Rozwiń

Jak opakowanie i przetrzymywanie żywności wpływa na jej jakość?

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i bezpieczeństwa. Opakowanie nie tylko chroni produkty spożywcze przed czynnikami zewnętrznymi, ale zapobiega także utracie przez nie zapachu i utrzymuje ich optymalną wilgotność, kształt oraz strukturę. Co zatem należy wiedzieć o prawidłowym przechowywaniu żywności?

Publikacja: 12.10.2016 16:09

Jak opakowanie i przetrzymywanie żywności wpływa na jej jakość?

Pakowanie żywności służy jak najdłuższemu utrzymaniu jej świeżości i zmniejszeniu do minimum ryzyka utraty wartości odżywczej. Zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń, ułatwia zachowanie produktu pod pożądaną postacią, wpływa również na przedłużenie okresu przydatności do spożycia. Opakowania to także przestrzeń, na której producent umieszcza informacje o produkcie, co jest istotne dla ponad 70 proc. Polaków. Jak donosi Centrum Badania Opinii Społecznej, 40 proc. naszych rodaków zazwyczaj sprawdza skład kupowanych artykułów spożywczych, a 31 proc. robi to czasami. Niekiedy wybór odpowiedniego opakowania może wpływać na wartości odżywcze produktu – mleko przechowywane w kartonie traci mniej witaminy B2 niż w przezroczystej butelce (witamina B2 wrażliwa jest na promienie słoneczne).

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W sądzie i w urzędzie
Nowa funkcja w mObywatelu. Przyda się na starość
Praca, Emerytury i renty
Prawdziwy szał na świadczenie dla seniorów
Prawnicy
Kto najlepiej uczy przyszłych prawników w Polsce? Ranking „Rzeczpospolitej”
Edukacja i wychowanie
Jakie są najlepsze uczelnie w Polsce? Opublikowano ranking Perspektywy 2025
Zawody prawnicze
Ranking kancelarii prawniczych 2025. Znamy zwycięzców