Grupa Azoty oraz Anwil ogłosiły ograniczenie produkcji nawozów azotowych. Uruchomiło to efekt domina, który dotknął branżę spożywczą oraz handel. Uboczny produkt działalności zakładów chemicznych - dwutlenek węgla - jest niezbędny branży spożywczej, w tym mleczarskiej, mięsnej czy browarom.
- Jeżeli chodzi o problemy z żywnością, to uważam, że to są głosy absolutnie przesadzone, dlatego że polskie rolnictwo zapewnia nam samowystarczalność żywnościową i bezpieczeństwo żywnościowe - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda, pytany w Radiu Zet o problemy z węglem oraz możliwe problemy na rynku żywności.
Czytaj więcej
Trzeba natychmiast wznowić produkcję nawozów i dwutlenku węgla, w przeciwnym razie straty będą olbrzymie, a braki bardzo boleśnie odczują najważniejsze dla bezpieczeństwa żywnościowego branże, mleczarska i mięsna - mówił w Polsat News Andrzej Gantner, przedstawiciel Polskiej Federacji Producentów Żywności, apelując do rządu o podjęcie działań.
- Nie ma w tej chwili poważnej obawy o to, żeby zaistniały braki żywności - dodał. - Ma się takie czasem wrażenie, że niektóre osoby jakby chcą wywołać panikę na rynku - choćby to wykupywanie cukru jakiś czas temu na potęgę, nie wiadomo po co - mówił prezydent.