Reklama
Rozwiń

Jak zmiany klimatu wpłyną na globalną uprawę winorośli i winiarskie tradycje

Rośnie popularność win lżejszych, a także tych pozbawionych alkoholu. Zmiany klimatyczne nie sprzyjają jednak produkcji trunków o niskiej zawartości „procentów”. Jak z tą sytuacją radzą sobie miłośnicy win, a jak ich producenci?

Publikacja: 18.08.2023 10:00

Już niedługo wina z tradycyjnych regionów będą smakować zupełnie inaczej niż dotychczas

Już niedługo wina z tradycyjnych regionów będą smakować zupełnie inaczej niż dotychczas

Foto: Roman/AdobeStock

Ci, którzy preferują potężne czerwone wina, nie mają powodów do zmartwień: na sklepowych półkach na pewno ich nie zabraknie. Ocieplenie klimatu sprzyja produkcji win w takim stylu, choć obecna sytuacja w winnicach, która wynika z ekstremalnych warunków pogodowych, coraz częściej wymyka się winiarzom spod kontroli. A zatem nie ma się z czego cieszyć. Powodów do radości nie mają ci, którzy preferują lżejsze wina. Konsumenci sięgają po nie coraz chętniej, jednak ich wyprodukowanie staje się dla wielu winiarzy wyzwaniem.

Pozostało jeszcze 96% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Plus Minus
Trzęśli amerykańską polityką, potem ruch MAGA zepchnął ich w cień. Wracają
Plus Minus
Kto zapewni Polsce parasol nuklearny? Ekspert z Francji wylewa kubeł zimnej wody
Plus Minus
„Brzydka siostra”: Uroda wykuta młotkiem
Plus Minus
„Super Boss Monster”: Kto wybudował te wszystkie lochy
Plus Minus
„W głowie zabójcy”: Po nitce do kłębka