Jak zmiany klimatu wpłyną na globalną uprawę winorośli i winiarskie tradycje

Rośnie popularność win lżejszych, a także tych pozbawionych alkoholu. Zmiany klimatyczne nie sprzyjają jednak produkcji trunków o niskiej zawartości „procentów”. Jak z tą sytuacją radzą sobie miłośnicy win, a jak ich producenci?

Publikacja: 18.08.2023 10:00

Już niedługo wina z tradycyjnych regionów będą smakować zupełnie inaczej niż dotychczas

Już niedługo wina z tradycyjnych regionów będą smakować zupełnie inaczej niż dotychczas

Foto: Roman/AdobeStock

Ci, którzy preferują potężne czerwone wina, nie mają powodów do zmartwień: na sklepowych półkach na pewno ich nie zabraknie. Ocieplenie klimatu sprzyja produkcji win w takim stylu, choć obecna sytuacja w winnicach, która wynika z ekstremalnych warunków pogodowych, coraz częściej wymyka się winiarzom spod kontroli. A zatem nie ma się z czego cieszyć. Powodów do radości nie mają ci, którzy preferują lżejsze wina. Konsumenci sięgają po nie coraz chętniej, jednak ich wyprodukowanie staje się dla wielu winiarzy wyzwaniem.

Pozostało 96% artykułu

Twoje źródło rzetelnych informacji w czasie wyborów.

Relacje na żywo, analizy, cotygodniowe sondaże oraz komentarze.

Dostęp do serwisu rp.pl, w tym artykuły z Rzeczpospolitej i Plus Minus.
Możesz zrezygnować w każdej chwili.

Plus Minus
„Poker Face”: Charlie i fabryka zbrodni
Materiał Promocyjny
Zwinny, wyrazisty i dynamiczny. SUV, który bryluje na europejskich salonach
Plus Minus
Projekt Europejskiej Wspólnoty Politycznej Emmanuela Macrona może odnieść wielki sukces, o ile uwzględni interesy naszego regionu
Plus Minus
Tomasz Terlikowski: W interesie Polski leży to, aby Ukraina była silnym i niezależnym od Rosji państwem
Plus Minus
„Watcher”: Władcy naszych spojrzeń
Materiał Promocyjny
THE FUTURE OF FINANCE
Plus Minus
Kataloński i baskijski stanowią element wywrotowy – te języki mogą nawet zdestabilizować Unię Europejską
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej