Reklama
Rozwiń
Reklama

Jeziora stają się kwaśne

Zbiorniki wodne stopniowo zmieniają pH. Powoduje to niszczenie fauny naturalnie filtrującej jeziora i stawy.

Aktualizacja: 15.01.2018 17:51 Publikacja: 15.01.2018 17:51

Jeziora stają się kwaśne

Foto: stock.adobe.com

Wiadomo, że zmiany klimatyczne prowadzą do zakwaszenia mórz i oceanów. Nikt wcześniej nie podejmował badań dotyczących wpływu dwutlenku węgla na systemy słodkowodne. Obecne obserwacje dowodzą, że jeziora są coraz bardziej kwaśne, i to jest prawdziwy problem.

Biolodzy z Ruhr-Universität Bochum przeprowadzili długoterminowe analizy danych pochodzących ze zbiorników na terenie Niemiec. Uzupełnili je o eksperymenty laboratoryjne z zamieszkującymi je organizmami słodkowodnymi.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Materiał Partnera
Pierwszy kryzys gospodarczy w Polsce. Co zbudowało i pogrzebało państwo Piastów?
Nauka
Naukowcy „przebudzili" prastare mikroby z wiecznej zmarzliny. Po co to zrobili?
Materiał Partnera
Zanim AI trafi do lekarza. Naukowcy tworzą narzędzie do oceny medycznych algorytmów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Nauka
Oto laureaci Nagrody Nobla z chemii za 2025 rok
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama