Jeziora stają się kwaśne

Zbiorniki wodne stopniowo zmieniają pH. Powoduje to niszczenie fauny naturalnie filtrującej jeziora i stawy.

Aktualizacja: 15.01.2018 17:51 Publikacja: 15.01.2018 17:51

Jeziora stają się kwaśne

Foto: stock.adobe.com

Wiadomo, że zmiany klimatyczne prowadzą do zakwaszenia mórz i oceanów. Nikt wcześniej nie podejmował badań dotyczących wpływu dwutlenku węgla na systemy słodkowodne. Obecne obserwacje dowodzą, że jeziora są coraz bardziej kwaśne, i to jest prawdziwy problem.

Biolodzy z Ruhr-Universität Bochum przeprowadzili długoterminowe analizy danych pochodzących ze zbiorników na terenie Niemiec. Uzupełnili je o eksperymenty laboratoryjne z zamieszkującymi je organizmami słodkowodnymi.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Nauka
Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?