Reklama

126-letnie piwo smakuje mokrym koniem

Naukowcy zbadali drożdże pochodzące z piwa, które przez ponad 100 lat leżało na dnie morza. Według nich mogą one zainspirować współczesnych piwowarów i pozwolić im na eksperymenty smakowe.

Publikacja: 24.06.2021 12:26

126-letnie piwo smakuje mokrym koniem

Foto: materiały prasowe

Gdy płetwonurek Steve Hickman wpłynął przez właz do zatopionej ładowni statku zobaczył tam skarb, który czekał na niego od ponad 100 lat. Skarbem, którego szukał, było piwo, zakonserwowane w butelkach przez zimną wodę. Statek nazywała się Wallachia. Zatonął w 1895 roku u wybrzeży Szkocji po zderzeniu w gęstej mgle z innym statkiem. Transportowiec wypłynął właśnie z Glasgow i był wypełniony dużymi pojemnikami z substancją chemiczną zwaną chlorkiem cyny. Ale na pokładzie statku znajdowały się również tysiące butelek z napojami alkoholowymi.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Partnera
Pierwszy kryzys gospodarczy w Polsce. Co zbudowało i pogrzebało państwo Piastów?
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Nauka
Naukowcy „przebudzili" prastare mikroby z wiecznej zmarzliny. Po co to zrobili?
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama