Stały postęp wiedzy medycznej nieustannie modyfikuje reguły rozpoznawania, leczenia i profilaktyki wielu chorób. Częstym zmianom ulegają m.in. zalecenia w zakresie żywienia niemowląt. Jedną z najnowszych tendencji w tej dziedzinie jest wprowadzenie pokarmów uzupełniających, takich jak mięso, owoce czy warzywa, do diety dzieci między 17. a 24. – 26. tygodniem życia.
Nowe wskazania dotyczą też podawania niemowlętom glutenu, silnie alergizującego białka, zawartego w ziarnach zbóż.
– Wcześniejsze obserwacje‚ zwłaszcza badania skandynawskie i amerykańskie‚ stanowią podstawę do wyznaczenia terminu wprowadzenia glutenu do diety pomiędzy początkiem piątego a końcem szóstego miesiąca życia w trakcie karmienia piersią. Tak zmodyfikowane zalecenia żywieniowe stwarzają większą szansę wzbudzenia tolerancji immunologicznej i obniżenia ryzyka zachorowania na celiakię – mówi prof. Krystyna Wąsowska-Królikowska‚ kierownik Katedry Alergologii i Gastroenterologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. – Powinno się ostrożnie wprowadzać tę substancję: zacząć od podawania zaledwie pół łyżeczki produktu glutenowego na dobę i stopniowo zwiększać dawkę. To bardzo istotna zmiana‚ bo do niedawna zalecano wprowadzenie glutenu u dzieci powyżej dziesiątego miesiąca życia‚ a niekiedy i po ukończeniu pierwszego roku.
[srodtytul]Więcej ryb![/srodtytul]
Jednym z najnowszych odkryć naukowych jest stwierdzenie‚ że witamina D ma znaczenie nie tylko dla prawidłowego rozwoju kośćca‚ ale i dla działania całego organizmu.