Dzieciom potrzebna specjalna dieta

Kiedy podawać niemowlętom gluten i witaminę D? Kogo i kiedy szczepić przeciw ospie wietrznej i pneumokokom?

Publikacja: 19.01.2011 00:01

Stały postęp wiedzy medycznej nieustannie modyfikuje reguły rozpoznawania, leczenia i profilaktyki wielu chorób. Częstym zmianom ulegają m.in. zalecenia w zakresie żywienia niemowląt. Jedną z najnowszych tendencji w tej dziedzinie jest wprowadzenie pokarmów uzupełniających, takich jak mięso, owoce czy warzywa, do diety dzieci między 17. a 24. – 26. tygodniem życia.

Nowe wskazania dotyczą też podawania niemowlętom glutenu, silnie alergizującego białka, zawartego w ziarnach zbóż.

– Wcześniejsze obserwacje‚ zwłaszcza badania skandynawskie i amerykańskie‚ stanowią podstawę do wyznaczenia terminu wprowadzenia glutenu do diety pomiędzy początkiem piątego a końcem szóstego miesiąca życia w trakcie karmienia piersią. Tak zmodyfikowane zalecenia żywieniowe stwarzają większą szansę wzbudzenia tolerancji immunologicznej i obniżenia ryzyka zachorowania na celiakię – mówi prof. Krystyna Wąsowska-Królikowska‚ kierownik Katedry Alergologii i Gastroenterologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. – Powinno się ostrożnie wprowadzać tę substancję: zacząć od podawania zaledwie pół łyżeczki produktu glutenowego na dobę i stopniowo zwiększać dawkę. To bardzo istotna zmiana‚ bo do niedawna zalecano wprowadzenie glutenu u dzieci powyżej dziesiątego miesiąca życia‚ a niekiedy i po ukończeniu pierwszego roku.

[srodtytul]Więcej ryb![/srodtytul]

Jednym z najnowszych odkryć naukowych jest stwierdzenie‚ że witamina D ma znaczenie nie tylko dla prawidłowego rozwoju kośćca‚ ale i dla działania całego organizmu.

– Dzięki nowym molekularnym badaniom naukowcy wykryli‚ że receptory dla witaminy D znajdują się we wszystkich narządach organizmu – mówi prof. Krystyna Wąsowska-Królikowska. – Oznacza to‚ że może ona wpływać na cały ustrój‚ a jej niedobór może mieć związek z rozwojem chorób cywilizacyjnych.

Aby wspomóc prawidłowy rozwój dziecka‚ witaminę D powinna zażywać już jego matka w okresie ciąży‚ w dawce minimum 400 jednostek na dobę. Taką samą ilość powinny otrzymywać naturalnie karmione niemowlęta – dowiedziono‚ że pokarm matki nie zapewnia im wystarczającej dawki tej substancji. Dzieci żywione mlekiem modyfikowanym z reguły otrzymują jej wystarczającą ilość.

Witaminę D w takiej samej ilości powinno się podawać nie tylko niemowlętom‚ ale również dzieciom i młodzieży z podwojeniem dawki w przypadku powszechnej obecnie otyłości. Pokrycie zapotrzebowania na tę substancję jest możliwe poprzez stosowanie diety bogatej w ryby morskie‚ a także umożliwienie jej syntezy w skórze pod wpływem słońca. W naszym klimacie jest to możliwe od kwietnia do września‚ w pozostałych miesiącach światło jest zbyt rozproszone.

Najnowsze zalecenia żywieniowe poruszają też temat obecnego w rybach morskich kwasu DHA (kwasu dokozaheksaenowego z grupy kwasów omega-3)‚ dobroczynnego dla organizmu. Odgrywa on istotną rolę w dojrzewaniu, ostrości widzenia i rozwoju funkcji poznawczych‚ zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości i miażdżycy.

– Ryby powinno się wprowadzić do diety dzieci już od siódmego miesiąca życia – uważa prof. Wąsowska-Królikowska. – Aby sprostać wymaganym dawkom‚ należy je podawać co najmniej raz w tygodniu. Mleko modyfikowane dostarcza niemowlętom tego kwasu‚ choć nie zawsze w pełni zaspokaja potrzeby organizmu. Należy pamiętać‚ że kwas DHA należy dostarczać przez cały okres dzieciństwa w dawce co najmniej 200 mg dziennie. Od drugiego roku życia można podawać dzieciom tran.

[srodtytul]Chudo, bez tłuszczu[/srodtytul]

Lekarze poświęcają coraz więcej uwagi walce z otyłością u dzieci. Szybki przyrost masy ciała już we wczesnym okresie życia sprzyja otyłości w późniejszym czasie. Z kolei nadmiar kilogramów u nieco starszych dzieci może się przełożyć na wzrost ryzyka zaburzeń gospodarki lipidowej organizmu‚ uznawanych do niedawna za domenę osób dorosłych. Pierwsze symptomy procesu miażdżycowego mogą się pojawić już w bardzo młodym wieku. Grupą szczególnie podatną są dzieci z hipercholesterolemią‚ chorobą polegającą na podwyższeniu poziomu cholesterolu. Zgodnie z zaleceniami Amerykańskiej Akademii Pediatrii u młodych pacjentów między drugim a dziesiątym rokiem życia‚ obciążonych takim genetycznym ryzykiem‚ należy wykonać badania przesiewowe pod kątem cholesterolemii. Dzieci takie powinny przejść na dietę niskotłuszczową‚ zawierającą do 300 mg cholesterolu na dobę. Kluczowe znaczenie w takich przypadkach ma aktywność fizyczna‚ trzymająca cholesterol w ryzach.

– U dzieci z zaburzeniami lipidowymi najistotniejsze działania terapeutyczne polegają na zmianie stylu życia poprzez racjonalną dietę i zwiększenie wysiłku fizycznego. Podanie statyn‚ leków powszechnie stosowanych w takich przypadkach u dorosłych‚ można rozważyć tylko jedynie w postępowaniu specjalistycznym u dzieci powyżej ósmego roku życia po wyczerpaniu innych metod – twierdzi prof. Wąsowska-Królikowska.

[srodtytul]Szczepienia potrzebne, choć nieobowiązkowe[/srodtytul]

Również w dziedzinie szczepień ochronnych zaszły pewne modyfikacje. Dotyczą zabezpieczenia przed infekcjami wywoływanymi przez pneumokoki oraz wirusa ospy wietrznej.

Aż 20 – 60 proc. zdrowych dzieci jest nosicielami bakterii Streptococcus pneumoniae‚ będących największym zagrożeniem dla maluchów poniżej drugiego roku życia.

– Źle się stało‚ że szczepionka przeciw pneumokokom nie weszła do kalendarza darmowych szczepień obowiązkowych‚ a jedynie zalecanych‚ odpłatnych – mówi prof. Wąsowska-Królikowska. – Najnowsze zalecenia dopuszczają już w najmłodszej grupie wiekowej stosowanie schematu trójdawkowego (dwie dawki w okresie niemowlęcym w odstępie sześciu tygodni‚ a następnie trzecia dawka w drugim roku życia). Celem tej zmiany jest umożliwienie objęcia szczepieniem jak największego odsetka populacji.

Nowością jest wprowadzenie obowiązkowych szczepień przeciw ospie wietrznej u dzieci z obniżoną odpornością‚ u których istnieje ryzyko ciężkiego przebiegu tej choroby‚ z zagrożeniem życia włącznie. Zalecany schemat szczepień to podanie pierwszej dawki w drugim roku życia‚ a po sześciu tygodniach do trzech miesięcy – dawki drugiej.

Zalecane są również szczepienia przeciw grypie‚ zwłaszcza że aktualna‚ dostępna na rynku szczepionka zawiera komponent grypy A/H1N1. Można ją podać dzieciom powyżej szóstego miesiąca życia. Wedle obowiązującego schematu dzieciom do ósmego roku życia w pierwszym sezonie szczepienia przeciw grypie należy zaaplikować dwie dawki szczepionki w odstępie sześciu tygodni. U starszych dzieci i dorosłych wystarczy jeden zastrzyk.

Stały postęp wiedzy medycznej nieustannie modyfikuje reguły rozpoznawania, leczenia i profilaktyki wielu chorób. Częstym zmianom ulegają m.in. zalecenia w zakresie żywienia niemowląt. Jedną z najnowszych tendencji w tej dziedzinie jest wprowadzenie pokarmów uzupełniających, takich jak mięso, owoce czy warzywa, do diety dzieci między 17. a 24. – 26. tygodniem życia.

Nowe wskazania dotyczą też podawania niemowlętom glutenu, silnie alergizującego białka, zawartego w ziarnach zbóż.

Pozostało 93% artykułu
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację