Zupa rybna z epoki kamienia

W czasach prehistorycznych ludzie zmywali naczynia, ale robili to niedokładnie. Bardzo zadowoleni z tego są archeolodzy. Dzieki niedomytym naczyniom wiedzą, czym żywili się ludzie 15 tys. lat temu.

Publikacja: 11.04.2013 19:06

Zupa rybna z epoki kamienia

Foto: AFP

Pozostałości tłuszczu ryb słodkowodnych i morskich, a także krewetek, muli i w ogóle owoców morza zachowały się na na blisko 100 fragmentach glinianych naczyń sprzed 12 — 15 tys. lat odkopanych na japońskich wyspach Hokkaido i Kiusiu. Odkrycia dokonali naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Jorku, zespołem kieruje prof. Oliver Craig. Wiadomość o tym zamieszcza prestiżowy tygodnik naukowy „Nature".

Znalezisko to dowodzi, że naczynia te służyły do przygotowywania pożywienia w wysokiej temperaturze (gotowanie) już pod koniec epoki kamienia, gdy na półkuli północnej do końca epoki lodowej pozostawało jeszcze kilka tysiącleci.

- Jesteśmy przekonani, że te produkty spożywcze pochodzące z wody stanowiły najczęstsze, najpowszechniejsze pożywienie ludzi, którzy posługiwali się tą pierwotną ceramiką. Wybrzeża wysp japońskich oferowały w tamtym okresie bardzo duże możliwości żywieniowe. Ruchliwe społeczności korzystały z tego w pełni — wyjaśnia prof. Craig.

Jeszcze do niedawna archeolodzy byli przekonani, że naczynia ceramiczne pojawiły się wraz z rolnictwem, około 10 tys. lat temu, i nie na Dalekim lecz na Bliskim Wschodzie. Odkrycie w Japonii pozostałości naczyń glinianych starszych o 5 tysiącleci, było kilka lat temu dużym zaskoczeniem.

Ale i ta ceramika nie jest najstarsza na świecie. Niedawno odkryto w Chinach, w prowincji Jiangxi, na południu kraju, ceramikę której wiek określono metodą węgla radioaktywnego C 14 na około 19 — 20 tys. lat. A to oznacza, że ludzie używali glinianych naczyń o 10 tys. lat wcześniej niż nauczyli się uprawiać ryż.

Pozostałości tłuszczu ryb słodkowodnych i morskich, a także krewetek, muli i w ogóle owoców morza zachowały się na na blisko 100 fragmentach glinianych naczyń sprzed 12 — 15 tys. lat odkopanych na japońskich wyspach Hokkaido i Kiusiu. Odkrycia dokonali naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Jorku, zespołem kieruje prof. Oliver Craig. Wiadomość o tym zamieszcza prestiżowy tygodnik naukowy „Nature".

Znalezisko to dowodzi, że naczynia te służyły do przygotowywania pożywienia w wysokiej temperaturze (gotowanie) już pod koniec epoki kamienia, gdy na półkuli północnej do końca epoki lodowej pozostawało jeszcze kilka tysiącleci.

Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego