Zupa rybna z epoki kamienia

W czasach prehistorycznych ludzie zmywali naczynia, ale robili to niedokładnie. Bardzo zadowoleni z tego są archeolodzy. Dzieki niedomytym naczyniom wiedzą, czym żywili się ludzie 15 tys. lat temu.

Publikacja: 11.04.2013 19:06

Zupa rybna z epoki kamienia

Foto: AFP

Pozostałości tłuszczu ryb słodkowodnych i morskich, a także krewetek, muli i w ogóle owoców morza zachowały się na na blisko 100 fragmentach glinianych naczyń sprzed 12 — 15 tys. lat odkopanych na japońskich wyspach Hokkaido i Kiusiu. Odkrycia dokonali naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Jorku, zespołem kieruje prof. Oliver Craig. Wiadomość o tym zamieszcza prestiżowy tygodnik naukowy „Nature".

Znalezisko to dowodzi, że naczynia te służyły do przygotowywania pożywienia w wysokiej temperaturze (gotowanie) już pod koniec epoki kamienia, gdy na półkuli północnej do końca epoki lodowej pozostawało jeszcze kilka tysiącleci.

- Jesteśmy przekonani, że te produkty spożywcze pochodzące z wody stanowiły najczęstsze, najpowszechniejsze pożywienie ludzi, którzy posługiwali się tą pierwotną ceramiką. Wybrzeża wysp japońskich oferowały w tamtym okresie bardzo duże możliwości żywieniowe. Ruchliwe społeczności korzystały z tego w pełni — wyjaśnia prof. Craig.

Jeszcze do niedawna archeolodzy byli przekonani, że naczynia ceramiczne pojawiły się wraz z rolnictwem, około 10 tys. lat temu, i nie na Dalekim lecz na Bliskim Wschodzie. Odkrycie w Japonii pozostałości naczyń glinianych starszych o 5 tysiącleci, było kilka lat temu dużym zaskoczeniem.

Ale i ta ceramika nie jest najstarsza na świecie. Niedawno odkryto w Chinach, w prowincji Jiangxi, na południu kraju, ceramikę której wiek określono metodą węgla radioaktywnego C 14 na około 19 — 20 tys. lat. A to oznacza, że ludzie używali glinianych naczyń o 10 tys. lat wcześniej niż nauczyli się uprawiać ryż.

Pozostałości tłuszczu ryb słodkowodnych i morskich, a także krewetek, muli i w ogóle owoców morza zachowały się na na blisko 100 fragmentach glinianych naczyń sprzed 12 — 15 tys. lat odkopanych na japońskich wyspach Hokkaido i Kiusiu. Odkrycia dokonali naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Jorku, zespołem kieruje prof. Oliver Craig. Wiadomość o tym zamieszcza prestiżowy tygodnik naukowy „Nature".

Znalezisko to dowodzi, że naczynia te służyły do przygotowywania pożywienia w wysokiej temperaturze (gotowanie) już pod koniec epoki kamienia, gdy na półkuli północnej do końca epoki lodowej pozostawało jeszcze kilka tysiącleci.

Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację