Reklama

Dieta wegetariańska chroni serce

Wyłączenie z jadłospisu mięsa obniża ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca aż o jedną trzecią

Aktualizacja: 31.01.2013 23:30 Publikacja: 31.01.2013 23:29

Dieta wegetariańska chroni serce

Foto: Fotorzepa, Bartosz Jankowski

To wyniki najnowszych badań prowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Oksfordzkiego. Wzięło w nich udział blisko 45 tys. mieszkańców Anglii i Szkocji, w tym ponad 15 tys. wegetarian. Zdrowie i zwyczaje wszystkich uczestników śledzono przez 11 lat.

Wyniki są jednoznaczne. Wegetarianie są obciążeni aż o 32 proc. niższym ryzykiem śmierci bądź hospitalizacji z powodu chorób układu krążenia niż mięsożercy. Zespół dr Franceski Crowe z uniwersyteckiego Wydziału Epidemiologii Nowotworów wziął pod uwagę również takie czynniki, jak palenie tytoniu, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu czy sytuacja ekonomiczna.

– Ta różnica wywoływana jest  w największym stopniu przez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi – mówi dr Crowe. – Pokazuje, jak bardzo istotna jest dieta w profilaktyce chorób serca.

Obserwację ochotników rozpoczęto jeszcze w połowie lat 90. w ramach programu EPIC (śledzącego związek między odżywianiem i zachorowalnością na raka). Wszyscy badani wypełnili ankiety dotyczące zdrowia i sposobu odżywiania. Od 20 tys. pobrano krew, by zmierzyć poziom cholesterolu, przy okazji zmierzono również ciśnienie.

Naukowcy potwierdzili, że wegetarianie mają niższe ciśnienie krwi niż osoby jedzące mięso i ryby, niższy poziom cholesterolu oraz niższy wskaźnik masy ciała BMI. Choć badacze nie koncentrowali się na chorobach metabolicznych, zauważono również rzadsze występowanie cukrzycy.

Reklama
Reklama

Dieta idealna? – Jeżeli myślicie o wegetarianizmie, musicie tak się odżywiać, aby skompensować brak niektórych składników, np. żelaza, które normalnie pozyskujemy z mięsa – mówi Tracy Parker z British Heart Foundation.

– Zresztą dieta wegetariańska nie zawsze oznacza dietę zdrową dla serca. Jest przecież sporo potraw wegetariańskich z wysoką zawartością tłuszczu i soli.

To wyniki najnowszych badań prowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Oksfordzkiego. Wzięło w nich udział blisko 45 tys. mieszkańców Anglii i Szkocji, w tym ponad 15 tys. wegetarian. Zdrowie i zwyczaje wszystkich uczestników śledzono przez 11 lat.

Wyniki są jednoznaczne. Wegetarianie są obciążeni aż o 32 proc. niższym ryzykiem śmierci bądź hospitalizacji z powodu chorób układu krążenia niż mięsożercy. Zespół dr Franceski Crowe z uniwersyteckiego Wydziału Epidemiologii Nowotworów wziął pod uwagę również takie czynniki, jak palenie tytoniu, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu czy sytuacja ekonomiczna.

Reklama
Materiał Partnera
Jak inaczej zobaczyć przeszłość? Eye-tracking w archeologii
Materiał Partnera
Dotacja czy ulga? Ten spór pojawił się wcześniej niż afera o regaty z KPO
Nauka
Niepokojące zjawisko związane z ociepleniem mórz. „Przełomowe" wyniki nowego badania
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Reklama
Reklama