Dieta wegetariańska chroni serce

Wyłączenie z jadłospisu mięsa obniża ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca aż o jedną trzecią

Aktualizacja: 31.01.2013 23:30 Publikacja: 31.01.2013 23:29

Dieta wegetariańska chroni serce

Foto: Fotorzepa, Bartosz Jankowski

To wyniki najnowszych badań prowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Oksfordzkiego. Wzięło w nich udział blisko 45 tys. mieszkańców Anglii i Szkocji, w tym ponad 15 tys. wegetarian. Zdrowie i zwyczaje wszystkich uczestników śledzono przez 11 lat.

Wyniki są jednoznaczne. Wegetarianie są obciążeni aż o 32 proc. niższym ryzykiem śmierci bądź hospitalizacji z powodu chorób układu krążenia niż mięsożercy. Zespół dr Franceski Crowe z uniwersyteckiego Wydziału Epidemiologii Nowotworów wziął pod uwagę również takie czynniki, jak palenie tytoniu, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu czy sytuacja ekonomiczna.

– Ta różnica wywoływana jest  w największym stopniu przez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi – mówi dr Crowe. – Pokazuje, jak bardzo istotna jest dieta w profilaktyce chorób serca.

Obserwację ochotników rozpoczęto jeszcze w połowie lat 90. w ramach programu EPIC (śledzącego związek między odżywianiem i zachorowalnością na raka). Wszyscy badani wypełnili ankiety dotyczące zdrowia i sposobu odżywiania. Od 20 tys. pobrano krew, by zmierzyć poziom cholesterolu, przy okazji zmierzono również ciśnienie.

Naukowcy potwierdzili, że wegetarianie mają niższe ciśnienie krwi niż osoby jedzące mięso i ryby, niższy poziom cholesterolu oraz niższy wskaźnik masy ciała BMI. Choć badacze nie koncentrowali się na chorobach metabolicznych, zauważono również rzadsze występowanie cukrzycy.

Reklama
Reklama

Dieta idealna? – Jeżeli myślicie o wegetarianizmie, musicie tak się odżywiać, aby skompensować brak niektórych składników, np. żelaza, które normalnie pozyskujemy z mięsa – mówi Tracy Parker z British Heart Foundation.

– Zresztą dieta wegetariańska nie zawsze oznacza dietę zdrową dla serca. Jest przecież sporo potraw wegetariańskich z wysoką zawartością tłuszczu i soli.

To wyniki najnowszych badań prowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Oksfordzkiego. Wzięło w nich udział blisko 45 tys. mieszkańców Anglii i Szkocji, w tym ponad 15 tys. wegetarian. Zdrowie i zwyczaje wszystkich uczestników śledzono przez 11 lat.

Wyniki są jednoznaczne. Wegetarianie są obciążeni aż o 32 proc. niższym ryzykiem śmierci bądź hospitalizacji z powodu chorób układu krążenia niż mięsożercy. Zespół dr Franceski Crowe z uniwersyteckiego Wydziału Epidemiologii Nowotworów wziął pod uwagę również takie czynniki, jak palenie tytoniu, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu czy sytuacja ekonomiczna.

Reklama
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama