Reklama

GMO - czy żywność modyfikowana genetycznie szkodzi

Publikacja: 25.08.2011 02:55

GMO - czy żywność modyfikowana genetycznie szkodzi

Foto: Rzeczpospolita

Marcin Filipecki | genetyk SGGW

Nie ma się czego obawiać

Żywność GMO – ta, która jest dopuszczona – nie jest groźna dla człowieka. Oczywiście, każda żywność może być szkodliwa, ale ta genetycznie zmodyfikowana nie różni się specjalnie od  konwencjonalnej. Co więcej, jest dużo skrupulatniej badana i sprawdzana. Zajmują się tym poważne agencje, jak EFSA (European Food Safety Administration) czy FDA (Food and Drug Administration) w USA. Do tego dochodzą liczne zalecenia w prawie unijnym. Produkcja roślin GMO obwarowana jest ścisłymi regulacjami. Dotychczasowe badania nie dały żadnych niepokojących wyników. Nie ma się czego obawiać. Nie wiem, jak prezydent uzasadniał swoją decyzję, ale jakikolwiek zakaz użytkowania roślin genetycznie zmodyfikowanych uważam za bezsensowny. W Polsce brak  poważnej debaty na ten temat, cierpimy na potworny niedosyt rzetelnej informacji. Niestety, argumenty ekspertów są mało spektakularne, a przeciwnicy GMO posługują się chwytliwymi hasłami, fałszywie interpretowanymi badaniami i źle przeprowadzonymi eksperymentami. Należy też pamiętać, że obecność GMO nie wykluczałaby rolnictwa ekologicznego. Te dwie sfery mogą współistnieć.

 

Reklama
Reklama

Katarzyna Lisowska | biolog molekularny, Instytut Onkologii w Gliwicach

Dramatyczne skutki dla rolników

Z GMO wiąże się wiele zagrożeń. Przede wszystkim dla środowiska i bioróżnorodności. Rolnictwo oparte na GMO i to tradycyjne nie mogą współistnieć. Przykłady z Ameryki Północnej, gdzie ta technologia się narodziła, pokazują, że prędzej czy później dochodzi do wymieszania się odmian tradycyjnych i modyfikowanych. Ma to dramatyczne skutki dla rolników i  środowiska. Widać je też w Ameryce Południowej, gdzie wycina się lasy i wylewa miliony ton herbicydów, niszcząc glebę. Ten model rolnictwa zupełnie nie pasuje do Europy. Skoro mówi się, że GMO to symbol postępu w rolnictwie, to dlaczego takie kraje jak Niemcy czy Francja wprowadziły zakazy tych upraw? Robią to ze względu na interes społeczeństwa i rolników.

Innym ryzykiem jest potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Nie ma wystarczających badań na temat zdrowotnych skutków spożywania GMO, a międzynarodowe agencje opierają się na badaniach prowadzonych przez producentów. Inne badania są utrudniane, naukowcy na całym świecie skarżą się, że wcześniej muszą uzyskać zgodę firm produkujących GMO. A firma oczywiście chce mieć wpływ na to, co zostanie opublikowane.

—not. osk

Marcin Filipecki | genetyk SGGW

Nie ma się czego obawiać

Pozostało jeszcze 98% artykułu
Reklama
Kultura
Hockney, Cézanne, Niki de Saint Phalle i Cartier. Wakacyjne wystawy w Europie
Kultura
Polka wygrała Międzynarodowe Biennale Plakatu w Warszawie. Plakat ma być skuteczny
Kultura
Kendrick Lamar i 50 Cent na PGE Narodowym. Czy przeniosą rapową wojnę do Polski?
Patronat Rzeczpospolitej
Gala 50. Nagrody Oskara Kolberga już 9 lipca w Zamku Królewskim w Warszawie
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Kultura
Biblioteka Książąt Czartoryskich w Krakowie przejdzie gruntowne zmiany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama