Żywność jednak bez dyskryminacji

Bruksela nie znalazła dowodów na systemową dyskryminację konsumentów w Europie Środkowowschodniej ze strony producentów spożywczych.

Aktualizacja: 25.06.2019 08:43 Publikacja: 24.06.2019 21:00

Żywność jednak bez dyskryminacji

Foto: Adobe Stock

Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej ogłosiło w poniedziałek wyniki analizy prawie 1400 produktów spożywczych w 19 krajach UE. Badanie było zlecone w związku z kampanią uruchomioną w Czechach, na Słowacji i w Rumunii, w której zarzucano koncernom spożywczym sprzedawanie pod tą samą nazwą różnych produktów w różnych krajach UE.

Te same opakowania, a różne składniki

Tamtejsi politycy i aktywiści alarmowali, że te same opakowania produktów, przede wszystkim żywności, ale też np. chemii gospodarczej, zawierają w różnych krajach różne składniki. Z reguły, twierdzili oni, w Europie Zachodniej są to produkty wyższej jakości, a we wschodniej części kontynentu – niższej. A więc np. paluszki rybne w Niemczech mogą zawierać 40 proc. mięsa ryby, a w Czechach tylko 30 proc. Albo maślane herbatniki w Niemczech będą miały w składzie masło, a na Słowacji margarynę. Podawano też znany w Polsce przykład, jakoby proszki do prania zawierały mniej substancji aktywnych, czego efektem są popularne w naszym kraju punkty sprzedaży chemii gospodarczej z Niemiec.

Jednak wyniki badania nie potwierdzają tezy o systemowej dyskryminacji. W większości przypadków skład produktu odpowiada sposobowi, w jaki jest on prezentowany: 23 proc. produktów miało identyczną przednią część opakowania i taki sam skład, a 27 proc. produktów miało inną przednią część opakowania informującą o ich różnym składzie w różnych krajach UE.

Francja chce międzynarodowej kontroli żywności w Unii Europejskiej

Tylko 9 proc. produktów przedstawianych jako takie same w całej UE miało różny skład: miały one identyczny przód opakowania, ale różniły się pod względem składu. Dalsze 22 proc. produktów było podobnie prezentowane, ale miało różny skład: miały one podobny przód opakowania, ale różniły się pod względem składu.

Nie wykryto podziału

W przypadku produktów o różnym składzie nie występuje spójny schemat geograficzny stosowania tych samych lub podobnych opakowań. Ponadto różnica ustalona w składzie badanych produktów niekoniecznie stanowi różnicę w ich jakości. – Jestem zadowolony, że w składzie markowych produktów spożywczych nie znaleziono żadnych dowodów na podział na Wschód i Zachód, obawiam się jednak, że prawie aż jedna trzecia zbadanych produktów różniła się składem, mimo iż były one identycznie lub podobnie oznakowane – powiedział unijny komisarz Tibor Navracsics. Komisja ogłosiła teraz przetarg dla firm, które chcą dokładnie zbadać problem różnić w jakości. Będą to robić według wspólnej metodologii.

Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej ogłosiło w poniedziałek wyniki analizy prawie 1400 produktów spożywczych w 19 krajach UE. Badanie było zlecone w związku z kampanią uruchomioną w Czechach, na Słowacji i w Rumunii, w której zarzucano koncernom spożywczym sprzedawanie pod tą samą nazwą różnych produktów w różnych krajach UE.

Te same opakowania, a różne składniki

Pozostało 85% artykułu
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Handel
Przez rosnące ceny zyskują programy lojalnościowe. Czym przyciągają sklepy?
Handel
Będą tysiące nowych sklepów. Żabka przedstawiła ambitne plany rozwojowe
Handel
Ekspresowy koniec sprzedaży mentolowych wkładów tytoniowych?
Handel
Koniec z alkotubkami. Producent wstrzymuje natychmiast ich produkcję