Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 28.08.2025 03:27 Publikacja: 17.12.2024 20:41
Foto: AdobeStock
Urodził się 16 listopada 1934 roku w Warszawie. Był absolwentem Wydziału Dziennikarstwa UW. W latach 1960-61 studiował też w Łodzi reżyserię, ale nie czuł się dobrze za kamerą. Pozostał przy pisaniu o filmie. Zamieszczał swoje recenzje m.in. w „Na przełaj”, „itd”, „Głosie Pracy”. Był współzałożycielem i redaktorem naczelnym miesięcznika „Kultura Filmowa” wydawanego przez Polską Federację Klubów Filmowych, a od 1964 do 1973 roku kierownikiem, a potem p/o redaktora naczelnego tygodnika „Ekran”. W drugiej połowie lat 70. pełnił funkcję seta redakcji polskich filmów fabularnych w Telewizji Polskiej, w latach 80 pełnił funkcję konsultanta scenariuszowego w zespole „Perspektywa”, potem był kierownikiem literackim „Ronda”.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
W ostatni weekend wakacji (29–31 sierpnia 2025) malownicze Sokołowsko znów stanie się stolicą kina. 14. edycja F...
Festiwal w Wenecji, który rozpoczyna się w środę 27 sierpnia przyciąga twórców o wielkich nazwiskach - m. in. Ja...
Organizatorzy Międzynarodowego Tygodnia Filmowego w Moskwie poinformowali, że główną gwiazdą festiwalu organizow...
„Pan Olbrychski” Roberta Wichrowskiego to rzetelny portret artysty, który stworzył świetne role w teatrze Hanusz...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Zmarł Marcel Łoziński, jeden z najbardziej znanych na świecie polskich dokumentalistów. Był m. in. laureatem Eur...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas