"Globalne marnotrawstwo": o jedzeniu i głodzie

Marnuje się jedna trzecia wyprodukowanej na świecie żywności. A miliard ludzi głoduje.

Aktualizacja: 29.10.2017 22:01 Publikacja: 29.10.2017 15:54

Rocznie Brytyjczycy wyrzucają 16 tysięcy ton żywności – często nadającej się do spożycia. Taka sytuacja ma miejsce w wielu krajach świata.

– Ogromna część marnowanej żywności to owoce i warzywa, bo eliminowane są te, które nie wyglądają idealnie – tłumaczy Tristram Stuart, autor bestsellera „Waste: Uncovering the Global Food Scandal”, który we francuskim filmie jest przewodnikiem po krainie marnotrawstwa.

Pozostało 86% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Film
Cannes 2024: Yorgos Lanthimos z surrealistycznymi „Rodzajami życzliwości”
Film
Cannes 2024: Francis Ford Coppola wraca na Croisette z „Megalopolis”
Film
Trzecia miłość w trzecim sezonie „Bridgertonów”
Film
Premiera w Cannes superprodukcji „Furiosa: Saga Mad Max”
Film
Cannes: Polska koprodukcja rywalizuje z filmami Coppoli, Lanthimosa i Sorrentino