Mąka ze świerszczy od dziś wchodzi do sklepów. Żywność z owadów to przyszłość

Od 24 stycznia na unijnym rynki pojawią się produkty z mąką ze świerszczy. Rynek za kilka lat ma być warty już 10 mld dol.

Blisko co drugi Polak próbował przestać jeść mięso

Już 12 proc. deklaruje, iż nie je zupełnie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, ale grupa przynajmniej okresowo wykluczająca je z diety jest znacznie...

Kryzys jajeczny w Malezji. Pomogą Indie

Malezja jest kolejnym krajem z ostrym kryzysem jajek. Przyczyna ta sama, co gdzie indziej: ptasia grypa i skok cen paszy z powodu wojny w Ukrainie zmniejsz...

Rośnie przemyt jajek w USA. To efekt drożyzny

Tylko w grudniu ceny detaliczne jaj wzrosły o ok. 60 proc., a od stycznia 2021 r. już o ponad 120 proc. W efekcie kwitnie przemyt – i z Meksyku, i z Kanady.

Festiwal grozy, a nie pizzy. Klienci oburzeni wzrostem cen w sieci Pizza Hut

W mediach społecznościowych tysiące ludzi wyraziło zaskoczenie skalą wzrostu cen, jakie w tym roku zaserwowała klientom popularna sieć Pizza Hut.

Mąka ze świerszczy do produkcji chleba czy pizzy. KE wydała zgodę

Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie proszku ze świerszcza domowego do produkcji żywności na rynku unijnym. Z insekta mogą być wyrabiane między in...

Malezja grozi Unii wstrzymaniem eksportu oleju palmowego

Władze Malezji zagroziły Unii Europejskiej wstrzymaniem eksportu oleju palmowego. To reakcja na wprowadzenie w Europie dodatkowych ograniczeń w jego imporc...

Ukraina bojkotuje Bonduelle. Firma jest dostawcą dla rosyjskiej armii

Ukraińskie sieci supermarketów Varus, Novus, ATB, ale i Auchan, zdjęły z półek swoich sklepów produkty francuskiej firmy Bonduelle w związku z informacjami...

W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

W rosyjskiej Arktyce, do tej pory słynącej z wydobycia gazu na Półwyspie Jamalskim, ruszyła produkcja parmezanu i camembertu. Sery powstają w ekstremalnie...

Postanowienia noworoczne Polaków: zdrowsza dieta, mniej mięsa

Według badań 43 proc. Polaków w ramach postanowień noworocznych zamierza zdrowiej się odżywiać. Aż 42 proc. z nich planuje ograniczać jedzenie mięsa, a 7 p...

Reklama
Reklama

Nowy problem francuskich winiarzy: butelki

Francuscy producenci wina, hurtownicy i spółdzielnie regionalne mają nowy duży problem. Nie są to pasożyty, mącznik, pajęczyna, wiosenne przymrozki czy sus...

McDonald’s opuszcza Kazachstan przez wojnę w Ukrainie

Kazachstan nie jest objęty sankcjami, ale sankcje wobec Rosji odbiły się na łańcuchu zaopatrzenia kazachskiej franczyzy koncernu.

Biznes się boi roku bez legislacji przed wyborami

Wybory w listopadzie oznaczają, że realnie Sejm skończy prace w wakacje. A to rodzi ryzyko, że wiele ustaw, na które czeka biznes, może nie zdążyć nawet tr...

Narzekania francuskich piekarzy dotarły do władz

Francuski rząd zapowiada ratowanie piekarzy. Narzekania francuskich piekarzy na znaczny wzrost kosztów i groźby, że będą musieli likwidować biznes dotarły...

Szkodliwy ołów w czekoladzie? Duży producent pozwany

Koncern Hershey musi się zmierzyć z zarzutami o sprzedawanie produktów zawierających niebezpieczne dla zdrowia dawki metali ciężkich.

Dubaj walczy o turystów. Alkohol będzie dużo tańszy

Od 1 stycznia 2023 w Dubaju nie obowiązuje już 30-procentowa akcyza na alkohol. W ten sposób władze emiratu chcą zachęcić turystów, którzy chcieliby tam wy...

Grudniowe żniwa szampana. Polacy wybierają coraz lepsze trunki

Wina musujące szturmem podbijają Polskę, Polacy wydają już na nie niemal 800 mln zł rocznie. Wciąż jednak najwięcej w grudni.

Specjalne etykiety zniechęcą do kupowania mięsa

Informacje o wpływie procesu produkcyjnego na klimat oraz kosztach środowiskowych skutecznie zachęcają konsumentów do zmian na listach zakupowych

Świąteczny delikates. Czarnego kawioru w Rosji nie zabraknie

Czarny kawior od stuleci rządzi na rosyjskich stołach. Także w tym złym roku Rosjanie będą jeść kawior podczas największego u siebie święta - Nowego Roku.

Toksyczny amoniak w Oreo? Doniesienia niderlandzkich mediów niepokoją

Fabryka kakao w Koog aan de Zaan ma od lat mieszać amoniak z ziarnami kakaowca w celu pogłębienia barwy kakao.

Reklama
Reklama