W lodówce czy w szafce? Heinz rozstrzyga ważny dylemat w sprawie keczupu

Trzymasz keczup w szafce? Heinz sugeruje stanowczo, że to nie jest najlepszy pomysł. Co nie zmienia faktu, że dużo ludzi ma inne zdanie.

Publikacja: 03.07.2023 14:11

Trzymasz keczup w szafce? Heinz sugeruje stanowczo, że to nie jest najlepszy pomysł

Trzymasz keczup w szafce? Heinz sugeruje stanowczo, że to nie jest najlepszy pomysł

Foto: Bloomberg

Brytyjski oddział koncernu Heinz, znanego najlepiej właśnie z ketchupu (choć produkuje także inne sosy do doprawiania potraw, kanapek i przekąsek) rozstrzygnął za pomocą tweeta, jak powinno przechowywać się keczup. A przynajmniej keczup produkowany przez Heinz, popularny również w Polsce (choć nie tak, jak miejscowe, polskie marki).

"Do waszej wiadomości: Ketchup. Ma. Miejsce. W. Lodówce" – zatweetował Heinz.

Pod tweetem, który dotarł do ponad 4 mln ludzi, wywiązała się zażarta dyskusja, a dzień później koncern poszedł za ciosem i urządził sondę, w której spytał, gdzie użytkownicy Twittera przechowują ketchup. Znaczna większość, 63,2 proc. trzyma swój w lodówce, ale to wciąż pozostawia znaczącą grupę tych, którzy wolą ów dodatek do potraw w temperaturze pokojowej.

Czytaj więcej

Heinz szuka mężczyzny, który przetrwał na łodzi żywiąc się tylko ketchupem

Zwolennicy keczupu nie z lodówki argumentują, że w ten sposób trzymany jest on chociażby w gastronomii (i pozostaje dobry), a do tego nie jest zimny. Zwolennicy chłodnego traktowania pomidorowego sosu do potraw argumentują z kolei, że ciepły keczup jest niesmaczny. Inni zwracają uwagę, że o ile przed otwarciem przechowywanie to kwestia otwarta, o tyle po napoczęciu miejsce otwartej butelki jest w lodówce.

Sam Heinz, jak zauważyło CNN, już w 2017 r. przypominał w USA, że "ze względu na swoją naturalną kwasowość Heinz Ketchup jest stabilny w przechowywaniu, ale po otwarciu należy go przechowywać w lodówce, aby zachować jakość produktu".

Brytyjski oddział koncernu Heinz, znanego najlepiej właśnie z ketchupu (choć produkuje także inne sosy do doprawiania potraw, kanapek i przekąsek) rozstrzygnął za pomocą tweeta, jak powinno przechowywać się keczup. A przynajmniej keczup produkowany przez Heinz, popularny również w Polsce (choć nie tak, jak miejscowe, polskie marki).

"Do waszej wiadomości: Ketchup. Ma. Miejsce. W. Lodówce" – zatweetował Heinz.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość