Naturalna kawa bez kofeiny? Brazylia jest bliska naukowego przełomu

Brazylijski instytut badawczy zajmujący się kawą rozpoczął decydujący etap trwającego od dwóch dekad projektu opracowania odmian kawy arabica, która jest naturalnie pozbawiona kofeiny.

Publikacja: 17.06.2023 15:55

Brazylijscy naukowcy pracują nad nową odmianą kawy bez kofeiny

Brazylijscy naukowcy pracują nad nową odmianą kawy bez kofeiny

Foto: Bloomberg

Nad projektem pracują naukowcy z Instituto Agronomico de Campinas (IAC) z miejscowości Campinos, wiodącego centrum badań nad kawą, które dostarczyło już wielu wysokowydajnych roślin kawy, które pomogły Brazylii stać się potęgą na światowym rynku. Naukowcy z IAC poinformowali, że rozpoczynają regionalne próby terenowe niektórych odmian, nad którymi pracują już od kilku lat, krzyżując różne rośliny kawy, które naturalnie mają bardzo niską zawartość kofeiny – informuje Reuters.

Czytaj więcej

Ile kofeiny jest w kawie znanych sieci kawiarni? „Różnice są nawet pięciokrotne”

Jeśli badanie terenowe się powiedzie, to powstałe odmiany mogą wypełnić niszę rynkową na dużych rynkach konsumpcyjnych, takich jak Europa i Stany Zjednoczone, gdzie konsumenci woleliby „naturalne” kawy ziarniste bez kofeiny – zamiast obecnie chemicznie pozbawianych kofeiny produktów.

Także firmy sprzedające obecnie kawę bezkofeinową mogłyby skorzystać na tym wynalazku, obniżając koszty. Obecnie przemysłowe usunięcie kofeiny ze zwykłych odmian kawy generuje dodatkowe koszty i sprawia, że produkt końcowy jest droższy.

„Wyniki, które do tej pory uzyskaliśmy, wyglądają obiecująco, jesteśmy optymistami” – powiedział Julio Cesar Mistro, badacz nadzorujący projekt w IAC.

Czytaj więcej

Coca-Cola rozpycha się w kawie

Sadzonki opracowane w centrum sadzi się w różnych regionach Brazylii. Drzewa kawowca zwykle potrzebują od dwóch do trzech lat, aby wyprodukować pierwsze owoce, więc minie jeszcze kilka lat, zanim naukowcy będą mogli zebrać tę kawę i przetestować ją – pisze Reuters.

Według danych National Coffee Association (NCA), spożycie kawy bezkofeinowej stanowi około 10 procent rynku w Stanach Zjednoczonych. Chociaż większość osób pije kawę specjalnie w celu zwiększenia energii zapewnianej przez kofeinę, to niektórzy ludzie jej nie tolerują lub wolą wypić „bezkofeinową” później w ciągu dnia, aby uniknąć potencjalnych zakłóceń snu.

Nad projektem pracują naukowcy z Instituto Agronomico de Campinas (IAC) z miejscowości Campinos, wiodącego centrum badań nad kawą, które dostarczyło już wielu wysokowydajnych roślin kawy, które pomogły Brazylii stać się potęgą na światowym rynku. Naukowcy z IAC poinformowali, że rozpoczynają regionalne próby terenowe niektórych odmian, nad którymi pracują już od kilku lat, krzyżując różne rośliny kawy, które naturalnie mają bardzo niską zawartość kofeiny – informuje Reuters.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Co czeka zarządców budynków w regulacjach elektromobilności?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu