Reklama
Rozwiń

Naturalna kawa bez kofeiny? Brazylia jest bliska naukowego przełomu

Brazylijski instytut badawczy zajmujący się kawą rozpoczął decydujący etap trwającego od dwóch dekad projektu opracowania odmian kawy arabica, która jest naturalnie pozbawiona kofeiny.

Publikacja: 17.06.2023 15:55

Brazylijscy naukowcy pracują nad nową odmianą kawy bez kofeiny

Brazylijscy naukowcy pracują nad nową odmianą kawy bez kofeiny

Foto: Bloomberg

Nad projektem pracują naukowcy z Instituto Agronomico de Campinas (IAC) z miejscowości Campinos, wiodącego centrum badań nad kawą, które dostarczyło już wielu wysokowydajnych roślin kawy, które pomogły Brazylii stać się potęgą na światowym rynku. Naukowcy z IAC poinformowali, że rozpoczynają regionalne próby terenowe niektórych odmian, nad którymi pracują już od kilku lat, krzyżując różne rośliny kawy, które naturalnie mają bardzo niską zawartość kofeiny – informuje Reuters.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni