Naturalna kawa bez kofeiny? Brazylia jest bliska naukowego przełomu

Brazylijski instytut badawczy zajmujący się kawą rozpoczął decydujący etap trwającego od dwóch dekad projektu opracowania odmian kawy arabica, która jest naturalnie pozbawiona kofeiny.

Publikacja: 17.06.2023 15:55

Brazylijscy naukowcy pracują nad nową odmianą kawy bez kofeiny

Brazylijscy naukowcy pracują nad nową odmianą kawy bez kofeiny

Foto: Bloomberg

Nad projektem pracują naukowcy z Instituto Agronomico de Campinas (IAC) z miejscowości Campinos, wiodącego centrum badań nad kawą, które dostarczyło już wielu wysokowydajnych roślin kawy, które pomogły Brazylii stać się potęgą na światowym rynku. Naukowcy z IAC poinformowali, że rozpoczynają regionalne próby terenowe niektórych odmian, nad którymi pracują już od kilku lat, krzyżując różne rośliny kawy, które naturalnie mają bardzo niską zawartość kofeiny – informuje Reuters.

Czytaj więcej

Ile kofeiny jest w kawie znanych sieci kawiarni? „Różnice są nawet pięciokrotne”

Jeśli badanie terenowe się powiedzie, to powstałe odmiany mogą wypełnić niszę rynkową na dużych rynkach konsumpcyjnych, takich jak Europa i Stany Zjednoczone, gdzie konsumenci woleliby „naturalne” kawy ziarniste bez kofeiny – zamiast obecnie chemicznie pozbawianych kofeiny produktów.

Także firmy sprzedające obecnie kawę bezkofeinową mogłyby skorzystać na tym wynalazku, obniżając koszty. Obecnie przemysłowe usunięcie kofeiny ze zwykłych odmian kawy generuje dodatkowe koszty i sprawia, że produkt końcowy jest droższy.

„Wyniki, które do tej pory uzyskaliśmy, wyglądają obiecująco, jesteśmy optymistami” – powiedział Julio Cesar Mistro, badacz nadzorujący projekt w IAC.

Czytaj więcej

Coca-Cola rozpycha się w kawie

Sadzonki opracowane w centrum sadzi się w różnych regionach Brazylii. Drzewa kawowca zwykle potrzebują od dwóch do trzech lat, aby wyprodukować pierwsze owoce, więc minie jeszcze kilka lat, zanim naukowcy będą mogli zebrać tę kawę i przetestować ją – pisze Reuters.

Według danych National Coffee Association (NCA), spożycie kawy bezkofeinowej stanowi około 10 procent rynku w Stanach Zjednoczonych. Chociaż większość osób pije kawę specjalnie w celu zwiększenia energii zapewnianej przez kofeinę, to niektórzy ludzie jej nie tolerują lub wolą wypić „bezkofeinową” później w ciągu dnia, aby uniknąć potencjalnych zakłóceń snu.

Nad projektem pracują naukowcy z Instituto Agronomico de Campinas (IAC) z miejscowości Campinos, wiodącego centrum badań nad kawą, które dostarczyło już wielu wysokowydajnych roślin kawy, które pomogły Brazylii stać się potęgą na światowym rynku. Naukowcy z IAC poinformowali, że rozpoczynają regionalne próby terenowe niektórych odmian, nad którymi pracują już od kilku lat, krzyżując różne rośliny kawy, które naturalnie mają bardzo niską zawartość kofeiny – informuje Reuters.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość