Aż 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, takie jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie. To efekt m.in. nieodpowiedniego odżywiania. Jakie są główne zalecenia dietetyczne?
Marek Sumiła: Każda dieta powinna być zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb, niemniej istnieją uniwersalne wskazówki, które możemy stosować na co dzień. Jedną z nich jest komponowanie posiłków zgodnie z tzw. talerzem zdrowego żywienia. Wskazuje on, ile w diecie powinno znaleźć się warzyw i owoców, nabiału czy wody. Aby ułatwić dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych i bilansować udział wybranych produktów w codziennym menu, powstał Nutri-Score – system oceny wartość odżywczej produktów wdrożony przez Danone. Warto również dodatkowo wzmacniać odporność. Myślimy o tym głównie zimą, ale przyjmowanie produktów wspierających odporność naszego organizmu, jak np. Actimel, jest rekomendowane przez cały rok, ponieważ zawiera on witaminy B6 i D pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Dodatek informacyjno-promocyjny Idą Święta
Liczne badania pokazują, że rośnie świadomość żywieniowa Polaków. Czy w dalszym ciągu potrzebujemy akcji informacyjnych dotyczących zdrowego stylu życia?