Ceny trzody biją w producentów

Nie ma poprawy na rynku trzody chlewnej. Ceny skupu spadają, spada też pogłowie i liczba stad. Rynkowi szkodzą wirusy ASF i Covid, a także rosnące koszty produkcji.

Publikacja: 24.08.2021 21:00

Ceny trzody biją w producentów

Foto: Adobe Stock

Złe wieści płyną od dłuższego czasu z rynku trzody chlewnej. Pogłębia się dołek cenowy. „Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce przestają pokrywać koszty produkcji. Dotyczy to głównie gospodarstw zlokalizowanych w czerwonych strefach ASF" – napisał na Twitterze Janusz Piechociński, były wicepremier, minister gospodarki i prezes PSL.

– Pogarsza się sytuacja na rynku trzody chlewnej. Nie pomagają nawet czynniki sezonowe, które o tej porze ciągną ceny w górę. Przyczyną słabszy import ze strony Chin, które w znacznym stopniu odbudowały już swoją produkcję wieprzowiny. Wysokie ceny pasz i ASF nie ułatwiają sprawy – zauważył też Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska, ekspert rynku rolno-spożywczego.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Ekonomia
Gaz może efektywnie wspierać zmianę miksu energetycznego
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Ekonomia
Fundusze Europejskie kluczowe dla innowacyjnych firm
Ekonomia
Energetyka przyszłości wymaga długoterminowych planów
Ekonomia
Technologia zmieni oblicze banków, ale będą one potrzebne klientom
Materiał Promocyjny
Świąteczne prezenty, które doceniają pracowników – i które pracownicy docenią
Ekonomia
Czy Polska ma szansę postawić na nogi obronę Europy