Aktualizacja: 13.05.2025 14:50 Publikacja: 23.11.2022 21:00
Ceny surowców rolnych na świecie ustabilizowały się, ale wcześniej przyczyniły się do drożyzny
Foto: Valeria Mongelli/Bloomberg
Tak zwana inflacja żywnościowa w Unii Europejskiej bije kolejne rekordy – w październiku ceny w tej kategorii były średnio o 17,8 proc. wyższe niż rok wcześniej, co oznacza przyspieszenie wobec września aż o 2 pkt proc. – wynika z danych europejskiego urzędu statystycznego Eurostat. Dla porównania, w październiku ubiegłego roku było to zaledwie 2,3 proc.
Najmocniej drożeją w UE oleje i tłuszcze – średnio 32,5 proc. wzrostu rok do roku w październiku, mleko, sery i jaja – o 23,8 proc., warzywa – o 20,2 proc. (choć jeszcze we wrześniu roczny wzrost wynosił 13,7 proc.), a pieczywo i produkty zbożowe – o 18,8 proc.
Najtrafniejsze prognozy dla polskiej gospodarki w 2024 r. formułowali analitycy z Credit Agricole Bank Polska. P...
Część analityków spodziewa się, że amerykański bank centralny nie zdecyduje się nawet przed końcem roku na wznow...
– Dostosowanie stóp procentowych nie oznacza początku cyklu obniżek - powiedział prezes NBP Adam Glapiński podcz...
Wszyscy w Stanach Zjednoczonych, konsumenci i przedsiębiorstwa chcieli w marcu zdążyć przed wejściem w życie now...
Popyt wzrósł o 3,6 proc. od lutego, wobec mediany szacunków 1,3 proc. w badaniu Bloomberga. Bez dużych zamówień...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas