Żywność drożeje w całej Unii, nie tylko w Polsce

Ceny artykułów spożywczych rosną jak na drożdżach nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach UE, zwłaszcza w naszym regionie. Mniejszej dynamiki wzrostów można się spodziewać dopiero w przyszłym roku.

Publikacja: 23.11.2022 21:00

Ceny surowców rolnych na świecie ustabilizowały się, ale wcześniej przyczyniły się do drożyzny

Ceny surowców rolnych na świecie ustabilizowały się, ale wcześniej przyczyniły się do drożyzny

Foto: Valeria Mongelli/Bloomberg

Tak zwana inflacja żywnościowa w Unii Europejskiej bije kolejne rekordy – w październiku ceny w tej kategorii były średnio o 17,8 proc. wyższe niż rok wcześniej, co oznacza przyspieszenie wobec września aż o 2 pkt proc. – wynika z danych europejskiego urzędu statystycznego Eurostat. Dla porównania, w październiku ubiegłego roku było to zaledwie 2,3 proc.

Najmocniej drożeją w UE oleje i tłuszcze – średnio 32,5 proc. wzrostu rok do roku w październiku, mleko, sery i jaja – o 23,8 proc., warzywa – o 20,2 proc. (choć jeszcze we wrześniu roczny wzrost wynosił 13,7 proc.), a pieczywo i produkty zbożowe – o 18,8 proc.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Dane gospodarcze
Ekonomiści Credit Agricole BP z najcelniejszym scenariuszem
Dane gospodarcze
Kiedy Fed może powrócić do obniżek stóp procentowych?
Dane gospodarcze
Prezes NBP Adam Glapiński: Wątpliwa kolejna obniżka stóp procentowych w czerwcu
Dane gospodarcze
Pośpieszne zakupy w USA w marcu. Powstał rekordowy deficyt bilansu handlowego
Dane gospodarcze
Zamówienia w niemieckich fabrykach wzrosły w marcu bardziej niż przewidywano