Ceny towarów i usług konsumpcyjnych nie zmieniły się w lipcu w porównaniu do poprzedniego miesiąca, poinformował Główny Urząd Statystyczny. Analitycy oczekiwali minus 0,1 procent.
Ceny żywności obniżyły się w lipcu br. o 1,2 proc. To zasługa głównie obniżki cen warzyw (o 13,7 proc.). Mniej płaciliśmy za owoce (o 2,7 proc.) oraz cukier (o 1,9 proc.). Niższe były również ceny masła (o 0,9 proc.), serów (o 0,8 proc.), a także jaj (o 0,4 proc.).
Więcej niż w czerwcu br. należało zapłacić za ryż (o 5,0 proc.) oraz tłuszcze roślinne (o 1,8 proc.). Droższe było mięso (o 0,7 proc.).
Podrożały artykuły mleczne (o 0,7 proc.), pieczywo (o 0,6 proc.) i makarony (o 0,5 proc.).
Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,3 proc., w tym herbaty – o 0,6 proc., kawy i soków – po 0,5 proc.