Reklama

Trudny rok dla producentów żywności

Producenci żywności muszą zadbać o dostawców, bo rywalizacja o cukier, pszenicę i rzepak będzie się nasilać

Publikacja: 28.04.2011 02:37

Zboże

Zboże

Foto: Fotorzepa, Piotr Wittman

Na świecie wzrasta spożycie mleka, mięsa  i olejów, a także rośnie zużycie surowców do produkcji biopaliw. To spowoduje podwyżki tych produktów w sklepach. W tym roku w Polsce ceny żywności wzrosły już o 5 proc.

Dostęp do surowców rolnych będzie odgrywał coraz większą rolę na rynku spożywczym. Z tego powodu rentowność firm może spaść, wzrośnie konsolidacja branży, a żywność będzie dalej drożeć – oceniają eksperci.

– Wysokie ceny utrzymają się co najmniej do nowych zbiorów, dlatego w tym roku rentowność branży spożywczej może być niższa niż w ubiegłym roku – mówi prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Branża spożywcza zarobiła w ubiegłym roku 7,8 mld zł – oblicza prof. Urban. To o 4 proc. mniej niż rok wcześniej. Na gorszych wynikach firm zaważył zwłaszcza czwarty kwartał ostatniego roku, gdy zboża, cukier i rośliny oleiste zaczęły wyraźnie drożeć na giełdach. W jego ocenie wzrost sprzedaży firm spożywczych wyniesie  w tym roku 3 proc. (w cenach stałych), w ubiegłym roku  było to 4 proc.

W Polsce działa ok. 20 tys. firm spożywczych, które produkują żywność za ponad 150 mld zł. Bank BGŻ ocenia, że przedsiębiorstwa te powinny więcej uwagi poświęcić zapewnieniu sobie stabilnych dostaw. – Wzrasta rywalizacja o surowce i to w skali globalnej. Producenci żywności muszą rozważyć, czy nie podzielić się większą częścią zysku z rolnikami. Powinni się również zastanowić, czy nie warto rozszerzyć swojego dotychczasowego pola poszukiwań, włączając także dostawców z zagranicy – uważa Michał Koleśnikow, ekspert ds. analiz rynkowych banku BGŻ.

Reklama
Reklama

Przedsiębiorstwa rzadko mają w planach dzielenie się zyskami z dostawcami. Zapowiadają natomiast walkę o udziały w rynku i zwyżki cen swoich produktów.

– Dzisiaj widzimy, że zmiany w cenach surowców będą trwałe. Ceny np. cukru raczej nie wrócą w krótkim terminie do poziomów sprzed roku. Dlatego w branży konieczne są podwyżki cen – zapowiada Dariusz Orłowski, prezes firmy Wawel.

Jego zdaniem  wzrost cen surowców  może przyspieszyć zachodzące w branży procesy konsolidacji.

Branża cukrownicza jest w  dobrej sytuacji, wzrost rynku w najbliższych latach nie jest w Polsce zagrożony. Duże możliwości stoją także przed producentami mleka i owoców. A najwyższą rentowność prezentowały w ubiegłym roku  branże cukrownicza (14 proc.) i piwna (13 proc.).

Na świecie wzrasta spożycie mleka, mięsa  i olejów, a także rośnie zużycie surowców do produkcji biopaliw. To spowoduje podwyżki tych produktów w sklepach. W tym roku w Polsce ceny żywności wzrosły już o 5 proc.

Dostęp do surowców rolnych będzie odgrywał coraz większą rolę na rynku spożywczym. Z tego powodu rentowność firm może spaść, wzrośnie konsolidacja branży, a żywność będzie dalej drożeć – oceniają eksperci.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
Reklama
Biznes
Wakacje w erze Donalda Trumpa: linie kasują loty do USA
Biznes
Rosyjskie drony uderzyły w fabrykę polskiej firmy. Są ranni
Biznes
Ścięte rekomendacje dla producentów gier. Faworyt inwestorów jest już tylko jeden
Biznes
Putin ignoruje Trumpa, szansa dla sektora kosmicznego, chipy wracają do Chin
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Biznes
Przedsiębiorcy boją się wyższych ceł Trumpa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama