Trudny rok dla producentów żywności

Producenci żywności muszą zadbać o dostawców, bo rywalizacja o cukier, pszenicę i rzepak będzie się nasilać

Publikacja: 28.04.2011 02:37

Zboże

Zboże

Foto: Fotorzepa, Piotr Wittman

Na świecie wzrasta spożycie mleka, mięsa  i olejów, a także rośnie zużycie surowców do produkcji biopaliw. To spowoduje podwyżki tych produktów w sklepach. W tym roku w Polsce ceny żywności wzrosły już o 5 proc.

Dostęp do surowców rolnych będzie odgrywał coraz większą rolę na rynku spożywczym. Z tego powodu rentowność firm może spaść, wzrośnie konsolidacja branży, a żywność będzie dalej drożeć – oceniają eksperci.

– Wysokie ceny utrzymają się co najmniej do nowych zbiorów, dlatego w tym roku rentowność branży spożywczej może być niższa niż w ubiegłym roku – mówi prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Branża spożywcza zarobiła w ubiegłym roku 7,8 mld zł – oblicza prof. Urban. To o 4 proc. mniej niż rok wcześniej. Na gorszych wynikach firm zaważył zwłaszcza czwarty kwartał ostatniego roku, gdy zboża, cukier i rośliny oleiste zaczęły wyraźnie drożeć na giełdach. W jego ocenie wzrost sprzedaży firm spożywczych wyniesie  w tym roku 3 proc. (w cenach stałych), w ubiegłym roku  było to 4 proc.

W Polsce działa ok. 20 tys. firm spożywczych, które produkują żywność za ponad 150 mld zł. Bank BGŻ ocenia, że przedsiębiorstwa te powinny więcej uwagi poświęcić zapewnieniu sobie stabilnych dostaw. – Wzrasta rywalizacja o surowce i to w skali globalnej. Producenci żywności muszą rozważyć, czy nie podzielić się większą częścią zysku z rolnikami. Powinni się również zastanowić, czy nie warto rozszerzyć swojego dotychczasowego pola poszukiwań, włączając także dostawców z zagranicy – uważa Michał Koleśnikow, ekspert ds. analiz rynkowych banku BGŻ.

Przedsiębiorstwa rzadko mają w planach dzielenie się zyskami z dostawcami. Zapowiadają natomiast walkę o udziały w rynku i zwyżki cen swoich produktów.

– Dzisiaj widzimy, że zmiany w cenach surowców będą trwałe. Ceny np. cukru raczej nie wrócą w krótkim terminie do poziomów sprzed roku. Dlatego w branży konieczne są podwyżki cen – zapowiada Dariusz Orłowski, prezes firmy Wawel.

Jego zdaniem  wzrost cen surowców  może przyspieszyć zachodzące w branży procesy konsolidacji.

Branża cukrownicza jest w  dobrej sytuacji, wzrost rynku w najbliższych latach nie jest w Polsce zagrożony. Duże możliwości stoją także przed producentami mleka i owoców. A najwyższą rentowność prezentowały w ubiegłym roku  branże cukrownicza (14 proc.) i piwna (13 proc.).

Na świecie wzrasta spożycie mleka, mięsa  i olejów, a także rośnie zużycie surowców do produkcji biopaliw. To spowoduje podwyżki tych produktów w sklepach. W tym roku w Polsce ceny żywności wzrosły już o 5 proc.

Dostęp do surowców rolnych będzie odgrywał coraz większą rolę na rynku spożywczym. Z tego powodu rentowność firm może spaść, wzrośnie konsolidacja branży, a żywność będzie dalej drożeć – oceniają eksperci.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
Biznes
W branży drzewnej ubywa drewna, przybywa długów. Oto główny powód
Biznes
InPost Rafała Brzoski nastawił celownik. Będą kolejne akwizycje?
Biznes
Polska firma chce dostarczać e-doręczenia w całej Europie. Zawarła ważny sojusz
Materiał Promocyjny
Karta kredytowa to wygodny sposób na sfinansowanie niespodziewanych wydatków
Biznes
Polska armia zyska oczy. MON kupuje satelity za setki milionów złotych