Rośnie eksport polskiej żywności

Od stycznia do września 2013 roku sprzedaliśmy za granicę towary rolno-spożywcze za 14,4 mld euro. To o 12,5 proc. więcej niż przed rokiem.

Publikacja: 25.11.2013 06:00

Rośnie eksport polskiej żywności

Foto: Bloomberg

Tak duży wzrost oznacza, że w tym roku po raz kolejny padnie rekord w eksporcie żywności. W 2012 roku jego wartość po raz pierwszy w historii sięgnęła 17,9 mld euro. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ)prognozuje, że w tym roku może ona wynieść 18,7 mld euro.

– Na pewno ważnym czynnikiem, który miał wpływ na dotychczasowy wzrost eksportu, są konkurencyjne ceny, co jest istotne zwłaszcza w okresie recesji – mówi Adam Kaptur, analityk Domu Maklerskiego Millennium.

Dzięki naszym przewagom cenowym dobrze radzimy sobie nadal na rynku unijnym. Ministerstwo Rolnictwa podaje, że w ciągu trzech kwartałów tego roku przypadało na nie 78,1 proc. polskiego eksportu  rolno-spożywczego. Sprzedaż  do UE zwiększyła się w tym czasie o 13,5 proc. Natomiast tylko do tzw. starej Unii poszła w górę o 13,9 proc.

Największym rynkiem eksportowym pozostają Niemcy. W ciągu dziewięciu miesięcy tego roku sprzedaż żywności i surowców rolnych urosła tam o 17,9 proc.

O 12,3 proc. poszedł w górę eksport do zajmującej drugie miejsce Wielkiej Brytanii. Tuż za nią znalazła się Rosja. Eksport urósł tam o 19,8 proc. Jedna czwarta sprzedaży na tamtejszy rynek przypadła na jabłka. Głównie dzięki Rosji łączny eksport tych owoców zwiększył się w tym roku o 40 proc.

Coraz bardziej popularne w Rosji są także nasze sery i wieprzowina.

W ślad za rosnącym eksportem rekordowe może być w tym roku także saldo w handlu rolno-spożywczym. IERiGŻ zakłada, że wyniesie ono ok. 5 mld euro, ale nie wykluczone, że będzie jeszcze wyższe. W ciągu dziewięciu miesięcy tego roku saldo urosło o 41 proc., do 4,1 mld euro.

Czy polskie firmy mają szanse nadal zwiększać sprzedaż zagraniczną? – Większość segmentów branży spożywczej w dużej mierze wykorzystuje już swój potencjał eksportowy ze względu na to, jak dynamicznie rósł on w poprzednich latach – uważa Adam Kaptur.

Według niego szanse na duży wzrost sprzedaży poza Polską mają głównie produkty premium.

Tak duży wzrost oznacza, że w tym roku po raz kolejny padnie rekord w eksporcie żywności. W 2012 roku jego wartość po raz pierwszy w historii sięgnęła 17,9 mld euro. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ)prognozuje, że w tym roku może ona wynieść 18,7 mld euro.

– Na pewno ważnym czynnikiem, który miał wpływ na dotychczasowy wzrost eksportu, są konkurencyjne ceny, co jest istotne zwłaszcza w okresie recesji – mówi Adam Kaptur, analityk Domu Maklerskiego Millennium.

Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Złote Spinacze 2024 rozdane! Kto dostał nagrody?