Reklama

Rośnie eksport polskiej żywności

Od stycznia do września 2013 roku sprzedaliśmy za granicę towary rolno-spożywcze za 14,4 mld euro. To o 12,5 proc. więcej niż przed rokiem.

Publikacja: 25.11.2013 06:00

Rośnie eksport polskiej żywności

Foto: Bloomberg

Tak duży wzrost oznacza, że w tym roku po raz kolejny padnie rekord w eksporcie żywności. W 2012 roku jego wartość po raz pierwszy w historii sięgnęła 17,9 mld euro. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ)prognozuje, że w tym roku może ona wynieść 18,7 mld euro.

– Na pewno ważnym czynnikiem, który miał wpływ na dotychczasowy wzrost eksportu, są konkurencyjne ceny, co jest istotne zwłaszcza w okresie recesji – mówi Adam Kaptur, analityk Domu Maklerskiego Millennium.

Dzięki naszym przewagom cenowym dobrze radzimy sobie nadal na rynku unijnym. Ministerstwo Rolnictwa podaje, że w ciągu trzech kwartałów tego roku przypadało na nie 78,1 proc. polskiego eksportu  rolno-spożywczego. Sprzedaż  do UE zwiększyła się w tym czasie o 13,5 proc. Natomiast tylko do tzw. starej Unii poszła w górę o 13,9 proc.

Największym rynkiem eksportowym pozostają Niemcy. W ciągu dziewięciu miesięcy tego roku sprzedaż żywności i surowców rolnych urosła tam o 17,9 proc.

O 12,3 proc. poszedł w górę eksport do zajmującej drugie miejsce Wielkiej Brytanii. Tuż za nią znalazła się Rosja. Eksport urósł tam o 19,8 proc. Jedna czwarta sprzedaży na tamtejszy rynek przypadła na jabłka. Głównie dzięki Rosji łączny eksport tych owoców zwiększył się w tym roku o 40 proc.

Reklama
Reklama

Coraz bardziej popularne w Rosji są także nasze sery i wieprzowina.

W ślad za rosnącym eksportem rekordowe może być w tym roku także saldo w handlu rolno-spożywczym. IERiGŻ zakłada, że wyniesie ono ok. 5 mld euro, ale nie wykluczone, że będzie jeszcze wyższe. W ciągu dziewięciu miesięcy tego roku saldo urosło o 41 proc., do 4,1 mld euro.

Czy polskie firmy mają szanse nadal zwiększać sprzedaż zagraniczną? – Większość segmentów branży spożywczej w dużej mierze wykorzystuje już swój potencjał eksportowy ze względu na to, jak dynamicznie rósł on w poprzednich latach – uważa Adam Kaptur.

Według niego szanse na duży wzrost sprzedaży poza Polską mają głównie produkty premium.

Tak duży wzrost oznacza, że w tym roku po raz kolejny padnie rekord w eksporcie żywności. W 2012 roku jego wartość po raz pierwszy w historii sięgnęła 17,9 mld euro. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ)prognozuje, że w tym roku może ona wynieść 18,7 mld euro.

– Na pewno ważnym czynnikiem, który miał wpływ na dotychczasowy wzrost eksportu, są konkurencyjne ceny, co jest istotne zwłaszcza w okresie recesji – mówi Adam Kaptur, analityk Domu Maklerskiego Millennium.

Reklama
Biznes
43 mld euro z UE dla Polski, wyzwanie demograficzne i rozwój energetyki w Afryce
Biznes
Premier Donald Tusk wskazał nowego prezesa UKE. Teraz zagłosuje Sejm
Biznes
Upadek rządu we Francji, drony nad Polską i apel producentów aut elektrycznych
Biznes
Nie ma przedsiębiorczości bez stabilności
Biznes
USA zwiększą presję na Rosję? Koszty braku zaufania i kara UE dla Google
Reklama
Reklama