Mieszkańcy Chin i Hongkongu wypili w 2013 r. ponad 155 mln 9-litrowych skrzynek czerwonego wina czyli 1,865 mld butelek, co oznaczało skok o 136 proc. wobec 2008 r. Kraj ten wyprzedził więc Francję (150 mln skrzynek), Włochy (141 mln), (USA (131 mln) i Niemcy (112 mln). Znajduje się jednak na piątym miejscu na świecie pod względem spożycia wszystkich rodzajów win, także musujących, za USA, Francją i Włochami.
Chińczycy odkryli czerwone wino w 2005 r. i od tamtej pory jego spożycie rośnie — stwierdza opracowanie wykonane wspólnie z brytyjską firmą badawczą Int'l Wine and Spirits Research IWSR. W latach 2007-13 jego spożycie zwiększyło się 2,75 razy, o 175,4 proc., podczas gdy w tym samym okresie zmalało we Włoszech o 5,8 proc., a we Francji o 18 proc.
Ponad 80 proc. win spożywanych w Chinach powstaje w tym kraju, co zapewnia mu piąte miejsce wśród producentów, za Włochami, Francją, USA i Hiszpanią. Wina importowane cieszą się jednak rosnącym wzięciem, ich import zwiększył się w latach 2007-13 siedmiokrotnie i stanowią teraz 18,8 proc. całego spożycia.
Popularność wina rośnie na świecie. W latach 2008-12 jego spożycie zwiększyło się o 3,24
3 proc. dochodząc do 2,662 mld skrzynek po 12-butelek, a do 2017 wzrośnie o 4,97 proc. W Chinach nastąpił wprawdzie spadek w 2013 r. o 2,2 proc. po nieprzerwanym wzroście o 20-25 proc. rocznie, ale w latach 2013-17 powinno nastąpić zdecydowane ożywienie, o 33,8 proc. do 230 mln skrzynek. W całej Azji przewiduje się wzrost o 23 proc. przy spadku w Europie o 0,14 proc. i wzroście w USA o 9 proc.