Wigilijna kolacja to element obowiązkowy w zdecydowanej większości domów w Polsce, stąd ceny produktów potrzebnych do jej przygotowania wiele mówią o kosztach, z jakimi muszą się liczyć konsumenci. „Rz" już od wielu lat przygotowuje zestawienie cen podstawowych produktów potrzebnych do przygotowania posiłku dla czteroosobowej rodziny.
Nasz Wigilijny Koszyk składa się jedynie z podstawowych produktów w regularnych cenach – bez dań gotowych czy półproduktów. Stąd najbardziej tradycyjne dania w większości trzeba przygotować od początku do końca samemu. Z zebranych danych wynika, że za cały zestaw trzeba w tym roku zapłacić ok. 101 zł, czyli ok. 1 proc. więcej niż przed rokiem.
Ceny w ryzach
Jednak zakupy żywności na tegoroczne święta nie uderzą Polaków znacząco po kieszeniach. – W okresie przedświątecznym hurtownie i sklepy stosują promocje, aby zwabić konsumentów. Dlatego można kupić produkty spożywcze po atrakcyjnych cenach – mówi Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Ponadto wiele produktów jest obecnie tańszych niż przed rokiem. Krystyna Świetlik zwraca uwagę, że o 5–10 proc. mniej niż w grudniu 2012 r. zapłacimy za karpie, których jest w tym roku dużo. O 12–15 proc. tańsze niż na koniec 2012 roku są jajka, o ok. 20 proc. cukier, a o 3–5 proc. mięso kurcząt. Na poziomie zbliżonym do ubiegłego roku utrzymują się ceny wieprzowiny i wołowiny.
– Ze względu na duży urodzaj tańsze są grzyby suszone – nie porównujemy tych najdroższych, czyli samych kapeluszy, ale te najczęściej stosowane w świątecznych mieszankach, czyli do kapusty, pierogów i zup wigilijnych, czyli prawdziwki z ogonkami. W tym roku tańsze są o ok. 15 proc. – mówi Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka spółki Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach.