Owady wyżywią świat

Rolnicy i inwestorzy finansowi znaleźli oryginalny sposób rozwiązania problemu wyżywienia świata — owady

Publikacja: 06.07.2014 16:47

Koło Kapsztadu w RPA rozpoczęła się budowa największej na świecie fermy much

Koło Kapsztadu w RPA rozpoczęła się budowa największej na świecie fermy much

Foto: Fotorzepa, Marek Obremski Marek Obremski

Koło Kapsztadu w RPA rozpoczęła się budowa największej na świecie fermy much po uzyskaniu przez firmę z Europy, inicjatora przedsięwzięcia, środków finansowych od inwestorów. Ferma budowana przez AgriProtein z Gibraltaru będzie hodować 8,5 mld much, które dostarczą ton bogatych w białko larw, karmionych odpadami organicznymi. Projekt opracowała grupa naukowców i ekologów, szukających środków zastępczych dla tradycyjnego białka, bo rosnąca produkcja pasz roślinnych dla zwierząt hodowlanych wymaga poświęcania coraz więcej cennych gruntów rolnych.

Największą przeszkodą dla takich przedsięwzięć był brak dostępu do kapitału, bo bariery prawne odstraszały inwestorów. Sukces AgriProtein w pozyskaniu 11 mln dolarów, mimo małej sumy, jest oznaką, że inwestorzy zaczynają akceptować myśl, iż hodowanie owadów może stać się wielkim biznesem w najbliższych latach.

- Świat ma problem z zagospodarowaniem odpadów i w zapewnieniu sobie białka — stwierdził dyrektor australijskiej firmy rolniczej Twynam, jednego z kilku globalnych inwestorów w fermie much, Johnny Kahlbetzer. — Jeśli hodowanie owadów może rozwiązać oba te problemy, to będzie to wspaniały rezultat i to właśnie było motywem naszej inwestycji — dodał.

Spożycie mięsa przez ludzkość ma rosnąć, a w związku ze skutkami hodowli zwierząt na środowisko rządy zaczynają zastanawiać się nad wykorzystywaniem przetworzonych owadów jako paszy dla zwierząt. Komisja Europejska łagodzi przepisy dopuszczające dodawanie owadów do pasz dla drobiu i świń od 2015 r., a amerykański Urząd Kontroli Żywności i Leków FDA rozpatruje wniosek amerykańskiej firmy EnviroFlight o zgodę na sprzedaż paszy dla bydła wyprodukowanej z owadów.

Produkcja zwierząt hodowlanych związana z używaniem 70 proc. gruntów rolnych została uznana przez ONZ za główną przyczynę problemów środowiska: ocieplenia klimatu, degradacji gruntów, skażenia wód i powietrza oraz zniszczenia bioróżnorodności. Entomolog tropików na Uniwersytecie Wageningen, prof. Arnold van Huis nawiązując do prognoz ONZ, że produkcja żywności musi wzrosnąć o 70 proc. do 2050 r. stwierdził: — To jasne dla każdego, że potrzebujemy pilnie mniej wymagających alternatyw białka..

Dom pełen much

Ferma w RPA z miliardami much, które będą pochłaniać ponad 110 ton zepsutej żywności i odpadów dziennie będzie produkować 20 ton larw dziennie, 3,5 ton larw z dużą zawartością kwasów tłuszczowych i 50 ton organicznego nawozu — wyjaśnił współzałożyciel AgriProtein, Jason Drew.

Jego firma będzie korzystać z kombinacji 3 gatunków: Hermatia illucens, blowfly i zwykłej muchy domowej. Muchy w klatkach będą karmione mieszaniną zepsutego jedzenia albo resztek, odchodów i odpadów z rzeźni. Następnie dojdzie od ich rozmnażania, larwy będą suszone i przerabiane na paszę.

Według Drew sprzedawana pasza będzie o 15 proc. tańsza od mączki rybnej. W końcu maja tona tej ostatniej kosztowała 1658 dolarów po rekordowej cenie 1919 dolarów w styczniu — wynika z danych Banku Światowego.

Pasza z owadów mająca przewagę cenową nad mączką rybną nigdy prawdopodobnie nie zastąpi w pełni tradycyjnych źródeł białka — stwierdza unijny projekt PROteINSECT badający skuteczność i bezpieczeństwo stosowania owadziego białka jako paszy dla zwierząt. Zmniejszy jedynie presję na środowisko, co wykazano w próbach we ubiegłym roku.

Elaine Fitches z rządowego urzędu badań żywności i środowiska stwierdziła na podstawie testów na terenie W. Brytanii, że z hektara można uzyskać rocznie średnio 150 ton owadziego białka wobec 900 kg soi.

AgriProtein planuje wyjście poza jeden ośrodek hodowli, w przyszłym roku zaczną się budowa drugiej w RPA fermy much, w planach ma 38 podobnych na całym świecie — poinformował Drew. Jego firma musi liczyć się też z konkurencją w Ameryce Płn. i w Europie. EnviroFlight i kanadyjska Enterra Feed Corp planują ekspansję w Ameryce Płn., a Ynsect i Protix Biosystems zamierzają uruchomić w przyszłym roku w Unii komercyjną produkcję much.

Koło Kapsztadu w RPA rozpoczęła się budowa największej na świecie fermy much po uzyskaniu przez firmę z Europy, inicjatora przedsięwzięcia, środków finansowych od inwestorów. Ferma budowana przez AgriProtein z Gibraltaru będzie hodować 8,5 mld much, które dostarczą ton bogatych w białko larw, karmionych odpadami organicznymi. Projekt opracowała grupa naukowców i ekologów, szukających środków zastępczych dla tradycyjnego białka, bo rosnąca produkcja pasz roślinnych dla zwierząt hodowlanych wymaga poświęcania coraz więcej cennych gruntów rolnych.

Pozostało 86% artykułu
Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Złote Spinacze 2024 rozdane! Kto dostał nagrody?