Biznes

Start sezonu grillowego ożywi rynek mięsa

Rzeczpospolita
Mała podaż powoduje, że ceny zbóż – i tak już bardzo wysokie – wciąż rosną. Na rynku mięsa odwrotnie – kupujących brakuje
W nadchodzącym tygodniu te tendencje mogą się utrzymać. Z danych dotyczących zbiorów zbóż w zeszłym roku, eksportu oraz wykorzystania ziarna na pasze i w przetwórstwie spożywczym wynika, że rolnicy i firmy przechowalnicze mają jeszcze znaczne zapasy ziarna – informuje Izba Zbożowo-Paszowa. Podaż jest jednak niewielka, a pojawiające się na giełdach oferty wyceniane są bardzo wysoko. W przypadku pszenicy konsumpcyjnej stawki wywoławcze dochodzą do 1000 zł za t. A rolnicy liczą, że to nie koniec podwyżek.
Stosunkowo najłatwiej kupić ostatnio kukurydzę, gdyż ofertę rodzimą uzupełnia import, głównie ze Słowacji i Węgier. Na razie nic nie zapowiada zmian na rynku zbóż, ale prognozy dotyczące tegorocznych żniw są optymistyczne – wiele wskazuje na to, że zbiory ziarna w kraju mogą być wysokie. Eksperci oceniają, że do magazynów trafi jesienią 27 – 28 mln ton, czyli o 1 – 2 proc. więcej niż przed rokiem.
Drogie są nie tylko zboża, ale i pasze. Otręby pszenne luzem wystawiane są po 650 do 700 złotych za tonę, żytnie po 600 zł za t. Spory popyt jest także na otręby jęczmienne. Na giełdach nadal stosunkowo małe jest zainteresowanie mięsem. Ceny od dwóch tygodni niewiele się zmieniły. Po świętach potaniały jedynie najdroższe surowce. Obecnie najbardziej poszukiwane są duże (co najmniej 20 t) partie taniego surowca wieprzowego na eksport. Sporo sprzedaje się za granicę także ćwierci i elementów wołowych. Za kilka tygodni spodziewane jest ożywienie na rynku mięsa. Wiąże się to w dużej mierze z początkiem sezonu grillowego. Poza tym od trzeciego kwartału analitycy zapowiadają spadek podaży wieprzowiny, a co za tym idzie – wzrost cen. Na zielonym rynku maleją zapasy zeszłorocznych warzyw. Rosną więc ich ceny, zwłaszcza kapusty. Tanieją natomiast nowalijki. Przestały drożeć jabłka deserowe, ale i tak kosztują o wiele więcej niż przed rokiem.
Źródło: Rzeczpospolita

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL