Co jedli gladiatorzy

Większość sportowców ma swoje własne poglądy na dietę. Co innego jedzą dźwigający ciężary a co innego kolarze. A co jedli ci, którzy przed ponad dwoma tysiącami lat startowali w konkurencji ekstremalnej, w której wygrana oznaczała życie a przegrana - bardzo często śmierć lub co najmniej ciężkie zranienie?

Publikacja: 28.10.2014 17:28

Co jedli gladiatorzy

Foto: materiały prasowe

Tym zagadnieniem zajęli się naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu. Zespołem kierował dr Fabian Kanz, wiadomość o tym zamieszcza wydanie internetowe PLOS ONE.

Naukowcy dokonali chemicznej analizy kości gladiatorów pochowanych w Efezie - mieście w Azji Mniejszej, stolicy rzymskiej prowincji, w której mieszkało około 200 tys. ludzi.

Spośród 53 szkieletów odkopanych w 1993 roku na cmentarzysku z II i III wieku p.n.e., 22 należało do gladiatorów. Analiza izotopów pierwiastków zawartych w kościach umożliwiła ustalenie, czym żywili się ludzie występujący na arenach a czym widzowie.

Okazuje się, że dieta tych bardzo muskularnych ludzi, podobnie zresztą jak dieta pozostałych osób, tylko obserwujących ich zmagania, pochowanych na tym samym cmentarzysku, była prawie całkowicie wegetariańska. Podstawą tej diety był jęczmień uważany w starożytności za zboże mniej wartościowe od pszenicy. Jednak była też różnica między dietą gladiatorów i pozostałych osób z tego samego cmentarzyska - w kościach gladiatorów odłożyło się bardzo dużo strontu. Skąd mógł pochodzić ten pierwiastek w dużym stężeniu? W tekstach z epoki, między innymi u Pliniusza Starszego, znajdują się wzmianki o tym, że gladiatorzy spożywali specjalną miksturę której głównym składnikiem był rozpuszczony popiół roślinny - właśnie on był obfitym źródłem strontu.

Naukowcy szacują, że gladiator spożywał około jednego grama dziennie tego roślinnego popiołu. W ten sposób - jak uważano w starożytności - wzmacniano ciało po intensywnych ćwiczeniach jakich wymagała profesja gladiatora. Wierzono także, że roślinny popiół wzmacnia kości i ułatwia ich zrastanie się.

- Nie powinniśmy się temu dziwić, ponieważ postępujemy podobnie połykając pigułki magnezu i wapnia po seansie na siłowni, godzinnym biegu czy intensywnej jeździe na rowerze - wyjaśnia dr Fabian Kanz.

Krzysztof Kowalski

Tym zagadnieniem zajęli się naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu. Zespołem kierował dr Fabian Kanz, wiadomość o tym zamieszcza wydanie internetowe PLOS ONE.

Naukowcy dokonali chemicznej analizy kości gladiatorów pochowanych w Efezie - mieście w Azji Mniejszej, stolicy rzymskiej prowincji, w której mieszkało około 200 tys. ludzi.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
Archeologia
Naukowcy zbadali szkielet rzymskiego gladiatora. Przełomowe wyniki analiz
Archeologia
Naukowcy odkryli kolejne tajemnice denisowian. Co wiemy o kuzynach Homo sapiens?
Archeologia
Przełomowe odkrycie archeologów. „Kwestionuje nasze rozumienie historii ludzkości"
Archeologia
Jakie tajemnice kryje stary żydowski cmentarz na Bródnie?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Archeologia
Czy wiek Stonehenge na pewno jest dobrze określony? Zaskakujące odkrycie naukowców
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne