Z przeprowadzonego przez Dailyfruits badania „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe pracowników" wynika, że część pracowników dobrze wykorzystała dodatkowy, zaoszczędzony na dojazdach do pracy, czas. Co trzecia osoba zjadała mniej fast foodów, więcej warzyw i owoców, a co czwarta zmniejszyła ilość spożywanych słonych przekąsek. To poskutkowało zmniejszeniem masy ciała u około 20 proc. respondentów, co jest naprawdę dobrym wynikiem. Niestety, widać również ciemną stroną pracy zdalnej. Ponad 40 proc. osób zjadało więcej słodyczy, niewiele mniej słonych przekąsek, a spożycie warzyw i owoców spadło u co trzeciej osoby. To poskutkowało wzrostem masy ciała u 45 proc. respondentów badania, średnio o 4–6 kg, a rekordziście przytyli nawet 15 kg przez 10 miesięcy. To ogromny problem i obciążenie zdrowotne – nie tylko chorobami metabolicznymi takimi jak np. cukrzyca, ale także ze strony układu ruchowego. Coraz więcej osób narzeka na problemy z kręgosłupem, co z jednej strony jest efektem wielu godzin za biurkiem, ale z drugiej – zbyt wysokiej masy ciała.
Pracownicy spędzający wiele godzin w domu narzekali na nudę i stres. By zredukować napięcia, częściej sięgano po słone przekąski, alkohol czy słodkie napoje.
Więcej niż co drugi respondent przyznał, że odczuwał na home office negatywne emocje. Eksperci zauważyli, że te osoby częściej miały gorsze nawyki żywieniowe, częściej tyły. Ponad jedna trzecia z nich przyznała, że częściej zajada stres.
Różnie było także z aktywnością fizyczną, choć powszechnie znany jest fakt, że regularne treningi to nie tylko poprawa kondycji i odporności. Z badań Multisport Index wynika, że aż 79 proc. ćwiczących pracowników zauważyło, że sport poprawia ich samopoczucie i efektywność w pracy.
Tyle że w czasie pandemii to wszystko nie jest takie proste. Choć na początku 2020 r. aż 65 proc. Polaków było aktywnych fizycznie przynajmniej raz w miesiącu, to zamknięcie od 13 marca ubiegłego roku na trzy miesiące branży fitness pozbawiło Polaków dostępu do infrastruktury sportowej. W konsekwencji aż 43 proc. aktywnych fizycznie Polaków ograniczyło treningi, a ogólny poziom aktywności fizycznej społeczeństwa spadł aż o 4 pkt proc. Efekt? Aż 74 proc. z tych, którzy ograniczyli ruch, zaczęło narzekać na gorsze samopoczucie, 65 proc. zauważyło negatywny wpływ mniejszej ilości ruchu na zdrowie, a 61 proc. na sylwetkę.
Tymczasem szybki powrót do aktywności fizycznej to też błyskawiczne efekty. Z badań przeprowadzonych na użytkownikach kart MultiSport wynika, że aż 92 proc. użytkowników, którzy po okresie izolacji wrócili do aktywności fizycznej, odczuło poprawę samopoczucia, a 88 proc. także zdrowia.
Obecnie część siłowni i klubów fitness jest ponownie zamkniętych. W reżimie sanitarnym działają natomiast baseny i korty tenisowe. Ale z uwagi na utrudniony w ostatnim roku dostęp do obiektów sportowych, wiele z nich zaczęło prowadzić zajęcia online – korzystało z nich aż 74 proc. użytkowników kart MultiSport.
Firmy także chętnie sięgają po te benefity. Obecnie ma do nich dostęp 60 proc. pracowników korporacji oraz dużych przedsiębiorstw i co czwarty aktywny zawodowo Polak. To motywuje, bo z badań wynika, że pracownicy posiadający takie karty, utrzymują aktywność fizyczną na poziomie 76 proc., czyli o 13 pkt proc. więcej, niż wynosi średnia dla pozostałej części społeczeństwa.
Małgorzata Zachorowska, prezes Polskiego Stowarzyszenia HR:
Pandemia w znaczący sposób wpłynęła na stosunki pracy. Część firm musiała dokonać redukcji kadr. Inne zamroziły wynagrodzenia. Działania te zachwiały poczuciem bezpieczeństwa pracowników, a praca zdalna pogłębiła ich poczucie izolacji. Dla przedsiębiorstw kluczowe było zapewnienie pracownikom bezpiecznych warunków pracy, ale w pracy zdalnej trudno było o zachowanie właściwych standardów ergonomicznych. Priorytetem stał się komfort finansowy, bezpieczeństwo rodziny i zdrowie. Jednak niewiele firm dopasowało oferowane benefity do potrzeb pracowników i zapewniło możliwość korzystania z nich online. Z badań wynika, że budowanie odporności pracowników poprzez profilaktykę zdrowia, aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie to ciągle jedynie plany, a nie rzeczywistość.
dr Monika Tomaszewska, dyrektor Departamentu Pielęgniarstwa i Położnictwa Grupa LUX MED: Model świadczonej pracy często w izolacji, w domu, ograniczony dostęp do placówek medycznych, strach przed zakażeniem spowodował ogromny dług zdrowotny. Pracodawcy, mając świadomość tej sytuacji, widzą potrzebę i konieczność zadbania o zdrowie pracownika. Odbudowują profilaktykę, która została najbardziej wstrzymana zwłaszcza w obszarze onkologii, kardiologii czy psychiatrii. Wielu podejmuje działania mające na celu poprawienie ergonomii pracy w domu, wprowadza nowe rozwiązania w tym obszarze, rozszerza zakres wsparcia psychologicznego. Dbaniem o zdrowie pracownika jest również tworzenie bezpiecznych warunków pracy, minimalizowanie ryzyka zakażenia wirusem – to największa i jedna z najbardziej istotnych inwestycji pracodawców.
Magdalena Kartasińska, kierownik działu dietetycznego Dailyfriuts s.c.: Żywieniowe wsparcie pracowników zyskuje na popularności. Firmy niemal trzykrotnie częściej niż w czasach przedpandemicznych wpisują zdrowe odżywianie na listę priorytetów do wdrażania w organizacjach. Widzimy, że rewolucja w obszarze żywieniowego wsparcia pracowników odbierana jest z dużym zainteresowaniem. Obecnie opiekujemy się pracownikami pod kątem edukacji – sztab dietetyków przeprowadza zdalnie webinary i konsultacje indywidualne. Dzięki usłudze Dailufruits Home możemy dostarczać zdrową żywność do domów pracowników. Tylko w grudniu było to 70 tys. Prowadzimy też Livecooking – czyli gotowanie na żywo z mistrzem kuchni. Pracodawcom udaje się za pomocą paczki zainspirować, pomagać wytrwać w zmianie, a oprócz tego integrować rozproszone zespoły. Jedzenie łączy ludzi i teraz widzimy to bardziej niż wcześniej.
dr Adam Waszkowski, dyrektor ds. Analiz w Benefit Systems: Regularna aktywność fizyczna poprawia kondycję i wytrzymałość organizmu, a także w naturalny sposób wzmacnia odporność. Jak wynika z badania MultiSport Index 2020, regularne treningi mają realny wpływ na jakość wykonywanych obowiązków służbowych – 79 proc. ćwiczących wskazuje, że sport poprawia ich samopoczucie i efektywność w pracy. Osoby, które mimo pandemii zdecydowały się kontynuować aktywny tryb życia, odnalazły w sporcie sposób na zredukowanie stresu w codziennym życiu (41 proc.). Wykazano również, że aktywność fizyczna zmniejsza negatywne skutki pracy zdalnej – wśród ćwiczących pracowników aż 42 proc. wskazuje, że nie odczuwa negatywnych konsekwencji home office, podczas gdy podobną deklarację składa jedynie 29 proc. nieaktywnych fizycznie pracowników.
Agnieszka Szpara, główny ekspert w dziedzinie ochrony zdrowia ZPP: Po okresie kryzysu związanego z pandemią koronawirusa gospodarka, społeczeństwo i polityka będą funkcjonowały w innej rzeczywistości. Będziemy świadkami przemian gospodarczych, innego wykorzystania technologii, nowych modeli społecznych i kulturowych. Wyniki badań przeprowadzonych w ramach projektu „Kapitał zdrowia" pokazują, że już inaczej postrzegamy kwestie zdrowotne, aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania. Najprawdopodobniej wirus, pomimo szczepionek, zostanie z nami na długie lata. Jednak należy wykorzystać dzisiejsze zjawiska do przeprowadzenia reform w firmach i rynku pracy, które spowodują, że zdrowie pracowników i ich rodzin będzie stałym priorytetem. Można postawić tezę, że jest to konieczne do przetrwania przez nasze społeczeństwo kolejnego kryzysu, który na pewno nadejdzie.
Anna Jabłońska, przewodnicząca Koalicji Bezpieczni w Pracy, dyrektor zarządzająca CWS: Z badań Koalicji Bezpieczni w Pracy wynika, że w 2020 r. co trzeci pracownik skarżył się na to, że stres zmniejszał efektywność pracy. Jednocześnie od czasu wybuchu pandemii więcej osób niż w poprzednich latach zaczęło doświadczać niepokoju, lęku, zaburzeń nastroju oraz snu. Stres, który wpływa na efektywność pracy jednostki, może spowodować gorsze funkcjonowanie całego zakładu pracy. Nadmiernie zestresowani pracownicy oraz kadra zarządzająca są wyczerpani fizycznie i psychicznie, zaczynają popełniać błędy, chorować. Zwiększa się absencja. Spadek motywacji do pracy umniejsza również wagę przykładaną do dbania o zasady bezpieczeństwa. Co więcej, ma negatywne konsekwencje dla życia prywatnego i osobistego pracowników. Badania pokazują, że zestresowani pracownicy częściej ulegają wypadkom przy pracy.