Chociaż istnieją pewne uniwersalne zasady odchudzania, to jednak każdy organizm jest inny i nie ma diety, która byłaby odpowiednia dla wszystkich. Podstawowym warunkiem redukcji masy ciała jest deficyt energetyczny – musimy zacząć dostarczać organizmowi mniej kalorii, niż potrzebuje. Dietetycy podkreślają jednak, że oparcie diety tylko na tej jednej regule to jeden z najczęstszych błędów.
Czytaj też: 5 błędów, przez które tyjemy zamiast tracić na wadze
Najpierw powinniśmy dowiedzieć się, w jakiej kondycji jest nasz organizm, czy nie brakuje nam witamin oraz minerałów, czy nie mamy problemów z metabolizmem, które wymagają specjalnego podejścia do żywienia.
Jak pisze medonet.pl wybór diety powinniśmy zacząć od zrobienia morfologii krwi. To podstawowe badanie, które pozwoli w sposób przekrojowy ocenić zdrowie. Niskie poziomy erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu mogą świadczyć o anemii oraz niedoborach żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12, z kolei zbyt wysokie - o odwodnieniu. Ogólne badanie krwi daje nam bardzo wiele wskazówek, na których możemy oprzeć wstępną diagnozę, a także dowiedzieć się, jakie badania wykonać w następnej kolejności.
1. Poziom glukozy we krwi
Glikemia na czczo to podstawowe badanie przeprowadzane w celu oceny poziomu cukru we krwi. Chociaż nie daje całościowego obrazu wahań stężenia glukozy w organizmie, poranna hiperglikemia wskazuje na problemy z gospodarką cukrową. Dalsza diagnostyka – pomiar stężenia insuliny i hemoglobiny glikowanej pozwalają potwierdzić insulinooporność czy cukrzycę. Jeśli okaże się, że mamy cukrzycę, musimy pamiętać, że wymaga ona nie tylko właściwej diety, ale również stałych konsultacji z diabetologiem i odpowiednio dobranego leczenia.