Dlaczego warto się rozpieszczać?

Wellbeing na stałe wpisał się we współczesny styl życia jako sposób na zachowanie równowagi między codziennymi obowiązkami a troską o siebie. Na dobre samopoczucie nieoceniony wpływ mają tzw. małe przyjemności.

Aktualizacja: 24.07.2019 12:47 Publikacja: 24.07.2019 00:01

Dlaczego warto się rozpieszczać?

Foto: materiały prasowe

Jak pokazały wyniki badania „Lody oczami Polaków i Włochów” jedną z nich może być spontaniczne sięganie po mroźne słodkości. Psycholog Maria Rotkiel i Wedel zachęcają do okazjonalnego cieszenia się smakowitymi przyjemnościami, które mogą być elementem celebrowania życia i sposobem na złapanie dystansu.

Spontaniczna lodowa rozkosz

Lody jedzą (prawie) wszyscy Polacy i Włosi – na 1000 respondentów w Polsce znalazły się jedynie 4 osoby, które deklarują, że nie jedzą lodów (we Włoszech 2) – wynika z badania zrealizowanego przez Kantar na zlecenie LOTTE Wedel*.

Nad Wisłą, lody najczęściej je się w godzinach popołudniowych, Włosi natomiast chętniej sięgną po nie w południe lub wieczorem. Polacy częściej jedzą mroźne słodkości podczas spacerów, spotkań z bliskimi poza domem, jako dodatek (np. do kawy, szarlotki) lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia, a także na randce. Spożycie lodów w Polsce i Włoszech różni się pod względem pory konsumpcji czy okazji, jednak motywacja jest najczęściej ta sama – 70% Polaków, a 58% Włochów, po lody sięga spontanicznie, wtedy, gdy najdzie ich na to ochota.

Radość, którą miło się dzielić

Wyniki badania wskazują, że pomimo pędzącego tempa życia i licznych obowiązków, nie zapominamy o rozpieszczaniu siebie samych i drobnych radościach, choćby w postaci lodów. – To dobrze, bo żeby dbać o siebie, o dobrą kondycję psychofizyczną, o witalność i energię, trzeba umieć zatrzymać się na chwilę i docenić małe przyjemności. Na długofalowe dobre samopoczucie i satysfakcję z życia największy wpływ ma codzienność. Receptą na uśmiech każdego dnia nie są jednorazowe wydarzenia i spektakularne sukcesy, ale drobne przyjemności – wyjaśnia psycholog Maria Rotkiel.

Jak pokazują badania, Polacy delektują się mroźnymi smakołykami przede wszystkim z rodziną (57 proc.) lub z partnerem (47 proc.). Mieszkańcy Włoch natomiast zdają się być w tej kwestii większymi indywidualistami – w pojedynkę lody konsumuje 26 proc. badanych (w Polsce 18 proc.).

– Lody są doskonałym przykładem przyjemności, po którą warto okazjonalnie sięgać. Mogą być słodkim dopełnieniem chwil spędzanych z bliskimi, a także odpoczynku w osobności. Jeśli ważne są dla nas bliskie osoby i to, co możemy dać od siebie światu, to przede wszystkim powinniśmy zadbać o własną pozytywną energię – wyjaśnia Maria Rotkiel.

Jaki smak ma rozpieszczanie?

Przy wyborze lodów kierujemy się nie tylko impulsem – ważny jest również ich smak. Badanie ujawniło przywiązanie do tradycji: podium lodowych faworytów w Polsce należy do wanilii, śmietanki i czekolady. Włosi natomiast, poza bezkonkurencyjną czekoladą, gustują także w orzechu laskowym i pistacji. Klasyka rządzi również, jeżeli chodzi o ulubione lodowe dodatki – zarówno Polacy i Włosi najchętniej sięgają po te czekoladowe.

– Cieszymy się, że w tym sezonie możemy być jeszcze bardziej obecni w celebracji małych przyjemności przez Polaków, dostarczając im lody odpowiadające ich upodobaniom. Oferta lodowa LOTTE Wedel obejmuje zarówno formaty impulsowe, jak i familijne, aby móc rozkoszować się chwilą relaksu na swój ulubiony sposób, zawsze w czekoladzie – mówi Aleksandra Kusz vel Sobczuk, Kierownik Komunikacji Korporacyjnej w LOTTE Wedel.

Portfolio lodów E.Wedel obejmuje  linię premium w czterech smakach, w formatach impulsowych i familijnych oraz lody Ptasie Mleczko® dostępne w formacie na patyku w trzech wariantach smakowych.

*Badanie „Lody oczami Polaków i Włochów” zrealizował ośrodek badawczy Kantar na zlecenie LOTTE Wedel w dniach 15-23 kwietnia, metodą CAWI (panel), 15 min, na reprezentatywnej grupie Polaków i Włochów korzystających z internetu.

Materiał powstał we współpracy z LOTTE Wedel 

Jak pokazały wyniki badania „Lody oczami Polaków i Włochów” jedną z nich może być spontaniczne sięganie po mroźne słodkości. Psycholog Maria Rotkiel i Wedel zachęcają do okazjonalnego cieszenia się smakowitymi przyjemnościami, które mogą być elementem celebrowania życia i sposobem na złapanie dystansu.

Spontaniczna lodowa rozkosz

Pozostało 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej
Zdrowie
Prof. Zbigniew Gaciong: Chcę ukończyć moje projekty
Zdrowie
Gwałtowny wzrost zachorowań na cholerę