Zaskakujące powody, by nie ograniczać tłustych serów w diecie

Wytyczne, które zalecają, by dorośli ograniczali jedzenie nabiału, szczególnie tłustych serów, powinny zostać zmienione – sugerują naukowcy. Powody mogą zaskakiwać.

Publikacja: 17.10.2018 22:48

Zaskakujące powody, by nie ograniczać tłustych serów w diecie

Foto: AdobeStock

Według oficjalnych zaleceń dietetyków dorośli nie powinni jeść więcej niż dwie, trzy porcje niskotłuszczowego nabiału dziennie, przy czym porcja to np. plasterek sera czy szklanka mleka. W wytycznych chodzi przede wszystkim o to, by ograniczyć spożycie tłuszczu mlecznego. Należy on do tłuszczów zwierzęcych, tzw. nasyconych, które uznawane są za głównych winowajców miażdżycy i chorób krążenia. Nowe badania pokazują jednak, że tłuszcz mleczny, szczególnie w towarzystwie innych składników nabiału, ma zaskakująco prozdrowotne działanie.

Debata o tym, czy tłuszcze mleczne są dobre czy złe dla zdrowia, trwa od wielu lat. Jednak kilka ostatnich prac naukowych sugeruje, że mleko, ser i jogurt mogą być bardziej korzystne niż szkodliwe, nawet te pełnotłuste. 

Przykładem jest najnowsze międzynarodowe badanie, które  potwierdza, że ??tłuszcze mleczne mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy.

Zespół badawczy kierowany przez naukowców z University of Cambridge w Wielkiej Brytanii oraz z Tufts University w Medford, MA, przeprowadził zbiorczą analizę 16 prospektywnych badań kohortowych, śledząc zależność pomiędzy spożyciem tłuszczu mlecznego a ryzykiem z zachorowania na cukrzycę typu 2.  Badaniem objęte zostały łącznie 63 682 osoby

Czytaj też: Ponura przyszłość margaryn – zyskuje masło

Okazało się, że w przypadku osób, które miały najwyższe biomarkery spożycia tłuszczów mlecznych, ryzyko cukrzycy typu 2 było aż o 30 proc. mniejsze w porównaniu z osobami o najniższych stężeniach biomarkerów tłuszczu mlecznego.

– Amerykańskie i międzynarodowe wytyczne zalecają niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne ze względu na obawy o niekorzystne skutki większej kaloryczności i zawartości tłuszczów nasyconych – powiedział  prof. Dariush Mozaffarian, kierujący badaniami. – Nasze odkrycia sugerują potrzebę ponownego zbadania potencjalnych korzyści metabolicznych tłuszczu mlecznego lub pokarmów bogatych w tłuszcz mleczny, takich jak ser – podkreślił. Profesor Mozaffarian uważa również, że obecne odkrycia mogą wymagać rewizji wytycznych dietetycznych, które zachęcają ludzi do unikania pełnotłustych przetworów mlecznych.

Korzystne działanie nabiału na zdrowie potwierdzają również międzynarodowe badania, którymi kierował profesor Maciej Banach, kierownik Zakładu Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, dyrektor Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki (ICZMP).

Wynika z nich, że wyższe ogólne spożycie różnego rodzaju serów wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci ze wszystkich przyczyn oraz z „przyczyn naczyniowo-mózgowych”, takich jak udar. Tylko regularne picie pełnotłustego mleka przez lata okazało się niekorzystne i w niewielkim stopniu (4 proc.) zwiększało ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

  Zdaniem profesora Banacha, takie wyniki nasuwają przypuszczenia, że w serach oprócz tłuszczu mlecznego są inne składniki, które, być może na zasadzie synergii, mają korzystne działanie na zdrowie.

Czytaj też: Groźne zakazy w diecie

– Wyniki naszych badań są bardzo świeże. Cały czas pracujemy nad tym, żeby dowiedzieć się, co sprawia, że mimo zawartości tłuszczu jedzenie serów jest korzystne – powiedział Rzeczpospolitej profesor Banach. – Najważniejszą jednak informacją nie jest ta, że jedzenie serów  o kilka procent zmniejsza ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, tylko ta, że restrykcyjne ograniczenia w diecie na dłuższą metę szkodzą. Najzdrowsza jest dieta zbilansowana – podsumował naukowiec.

Według oficjalnych zaleceń dietetyków dorośli nie powinni jeść więcej niż dwie, trzy porcje niskotłuszczowego nabiału dziennie, przy czym porcja to np. plasterek sera czy szklanka mleka. W wytycznych chodzi przede wszystkim o to, by ograniczyć spożycie tłuszczu mlecznego. Należy on do tłuszczów zwierzęcych, tzw. nasyconych, które uznawane są za głównych winowajców miażdżycy i chorób krążenia. Nowe badania pokazują jednak, że tłuszcz mleczny, szczególnie w towarzystwie innych składników nabiału, ma zaskakująco prozdrowotne działanie.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej