Reklama

Koronawirus: Problem niemieckiego przemysłu mięsnego. Coraz więcej zarażonych

W największych niemieckich zakładach przetwórstwa mięsnego coraz więcej przypadków koronawirusa. Władze krajowe chcą teraz testować na VOVID-19 wszystkich pracowników zakładów.

Aktualizacja: 09.05.2020 11:13 Publikacja: 09.05.2020 09:28

Dział mięsny w sklepie EDEKA w Duesseldorfie

Dział mięsny w sklepie EDEKA w Duesseldorfie

Foto: AFP

ula

W zakładzie koncernu Westfleisch w Coesfeld w Nadrenii Północnej Westfalii - największym w regionie zarażonych jest 129 pracowników, to niemal 10 proc. załogi. Natomiast w należącej do koncernu rzeźni w Szlezwiku Holsztynie zarażonych jest 50 pracowników. Lokalne władze zaalarmowane dużą liczba chorych postanowiły na wszelki wypadek przebadać wszystkich pracowników wszystkich rzeźni w regionie na obecność COVID-19 - informuje dziennik "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Zdecydowano też na czasowe zamknięcie zakładu w Coesfeld. Minister zdrowia Nadrenii Północnej Westfalii nakazał władzom koncerny "natychmiastowe" przeprowadzenie testów na obecność koronawirusa u wszystkich pracowników. Niemiecki przemysł przetwórczy w dużej mierze jest zależny od pracowników ze wschodniej Europy, którzy stanowią duża część załogi koncernu Westfleisch. Kontrole i dezynfekcja mają zostać przeprowadzone w pomieszczeniach socjalnych i mieszkalnych zagranicznych pracowników.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama