Whisky w pandemicznym dołku

Globalny eksport szkockiej whisky spadł w 2020 r. o ponad 1,1 mld funtów, do poziomu 3,8 mld funtów. Oznacza to spadek o ok. 23 proc. względem rekordowego 2019 r. i najniższy poziom od 2010 r.

Publikacja: 28.02.2021 08:47

Whisky w pandemicznym dołku

Foto: Bloomberg

Wartość eksportu jest na najniższym poziomie od 2010 r., a eksport spadł na 127 z 179 światowych rynków szkockiej whisky. W 2020 r. wyeksportowano łącznie 1,14 mld butelek 70 cl szkockiej whisky, co oznacza spadek o 13 proc. względem poprzedniego roku - wynika z danych opublikowanych przez Scotch Whisky Association (SWA).

Na tak drastyczny spadek eksportu szkockiej whisky wpływ miały przede wszystkim ograniczenia związane z pandemią koronawirusa, które bardzo mocno uderzyły w sprzedaż w punktach gastronomicznych i tzw. „travel retail" czyli np. w butikach na lotniskach. Duży wpływ na wielkość eksportu miały również wprowadzone pod koniec 2019 cła na eksport szkockiej whisky do Stanów Zjednoczonych, które są największym rynkiem eksportowym branży pod względem wartości.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama