Niestety: sięgając po kolejnego papierosa albo pozwalając sobie na tycie, ludzie najczęściej nie zdają sobie sprawy, że podwyższają u siebie ryzyko zapadnięcia na jedną z najbardziej zabójczych chorób.
Palenie zajmuje wśród przyczyn raka trzustki pierwsze miejsce. Palacze w porównaniu z osobami, które nigdy nie paliły, chorują na ten nowotwór dwa razy częściej. Szacuje się, że za 20 do 30 proc. wszystkich zachorowań odpowiada ten nałóg.
Otyłość również jest groźna. Ludzie z dużą nadwagą chorują na raka trzustki o 20 proc. częściej niż szczupli. Badania wykazały także, że również niewielka nadwaga podwyższa ryzyko.
Niektóre badania wskazują, że ważna jest również dieta. Jedzenie czerwonego mięsa, szczególnie wysoko przetworzonego (np. wędlin), sprzyja pojawieniu się nowotworu. Z kolei jedzenie warzyw i owoców nieco redukuje niebezpieczeństwo, podobnie jak aktywność fizyczna. Kiedyś uważano, że picie kawy jest również czynnikiem ryzyka raka trzustki, ale najnowsze badania tego nie potwierdzają.
Na raka trzustki częściej zapadają ludzie cierpiący na pewne choroby: pierwsza z nich to cukrzyca typu 2 (cukrzyca typu 1 nie ma aż takiego wpływu). Również osoby cierpiące na marskość wątroby i na przewlekłe zapalenie trzustki (w szczególności jeśli palą papierosy) muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem omawianego nowotworu. Prawdopodobieństwo zachorowania zwiększone też jest przez infekcję bakterią Helicobacter pylori (powodującą wrzody żołądka).