Chili może zmniejszyć ryzyko przerzutów raka płuc?

Nowe badania wskazują, że kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, może skutecznie zatrzymać przerzuty raka płuc.

Aktualizacja: 10.04.2019 12:22 Publikacja: 10.04.2019 12:14

Chili może zmniejszyć ryzyko przerzutów raka płuc?

Foto: AdobeStock

Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, rak płuc jest główną przyczyną zgonów wśród mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych. Organizacja szacuje także, że 228 150 osób zachoruje na raka płuc, a 142 670 osób umrze na tę chorobę w 2019 roku. Większość zgonów następuje w wyniku przerzutów raka lub rozprzestrzeniania się go na inne, często odległe części ciała.

Nowe badania sugerują, że istnieje związek, który utrudniać może proces powstawania przerzutów. Kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, zatrzymała przerzuty raka płuc u gryzoni i na ludzkich próbkach. Wyniki badań przedstawili podczas spotkania American Society for Investigative Pathology dr Piyali Dasgupta oraz Jamie Friedman. 

Czytaj także: Czy będziemy szybsi od raka?

 

 

 

 

Jak działa kapsaicyna?

Badacze przetestowali kapsaicynę w trzech hodowanych liniach ludzkich komórek raka płuc i odkryli, że kapsaicyna zatrzymała pierwszy etap przerzutów, zwany „inwazją”. Przeprowadzali oni także eksperymenty na zwierzętach, podczas których odkryto, że znacznie mniejszą liczbę przerzutowych komórek nowotworowych w płucach mają myszy, które otrzymywały dietę wzbogaconą kapsaicyną.

Badacze mają nadzieję, że kapsaicyna w przyszłości może być wykorzystywana jako jeden z elementów terapeutycznych w leczeniu nowotworów płuc. Podkreślają jednak, że zanim do tego dojdzie, trzeba zastanowić się, jak wyeliminować potencjalne skutki uboczne jej stosowania. - Mamy nadzieję, że pewnego dnia kapsaicyna może być stosowana w połączeniu z innymi chemioterapeutykami do leczenia różnych nowotworów płuc. Jednak stosowanie kapsaicyny w warunkach klinicznych będzie wymagało przezwyciężenia jej nieprzyjemnych skutków ubocznych, w tym podrażnienia przewodu pokarmowego, skurczów żołądka i pieczenia - powiedział Jamie Friedman. - Rak płuc i inne nowotwory często dają przerzuty do innych miejsc, takich jak mózg, wątroba czy kości, co utrudnia leczenie - dodał. 

Nie jest to pierwsze badanie, dotyczące potencjalnych korzyści zdrowotnych związanych z kapsaicyną. Poprzednie badania sugerowały między innymi, że może przedłużyć żywotność.

Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, rak płuc jest główną przyczyną zgonów wśród mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych. Organizacja szacuje także, że 228 150 osób zachoruje na raka płuc, a 142 670 osób umrze na tę chorobę w 2019 roku. Większość zgonów następuje w wyniku przerzutów raka lub rozprzestrzeniania się go na inne, często odległe części ciała.

Nowe badania sugerują, że istnieje związek, który utrudniać może proces powstawania przerzutów. Kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, zatrzymała przerzuty raka płuc u gryzoni i na ludzkich próbkach. Wyniki badań przedstawili podczas spotkania American Society for Investigative Pathology dr Piyali Dasgupta oraz Jamie Friedman. 

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”