fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Konsumenci

Cukier kokosowy wycofany ze sprzedaży

GIS
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że niektóre partie produktu pn. Bio Cukier Kokosowy zawierają niezadeklarowaną substancję alergenną.

W próbce żywności stwierdzono gluten powyżej 80 mg/kg. Inspektorat podkreśla, że importer holenderskiego produktu zdecydował o wycofaniu niektórych partii z obrotu. Jedna z wycofywanych partii została dostarczona do firmy Intenson Europe sp. z o.o., która zapakowała produkt w opakowania jednostkowe o wadze 350 g i 200 g oznakowane jak wskazano poniżej.

Produkt:

– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

Podjęte działania

Firma Intenson Europe sp. z o.o. po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca niezwłocznie rozpoczęła procedurę wycofania produktu. Spółka zamieściła także na stronie internetowej informację dla konsumentów o wycofaniu towaru. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów

GIS podkreśla, że osoby z alergią albo nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu. Zjedzenie cukru przez osoby uczulone może wywołać reakcję alergenną.

Źródło: GIS
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA