W specjalnym oświadczeniu Phil Hogan poinformował, ze zdecydował się nie wystawiać swojej kandydatury na stanowisko dyrektora generalnego Światowej Organizacji Handlu - informuje Reuters.

Hogan, unijny komisarz ds. handlu zdecydował, że woli skupić się na zadaniach unijnej agendy, która jest w trakcie rozmów z Wielką Brytanią na temat przyszłości stosunków handlowych po brexicie oraz pracuje nad relacjami handlowymi z Chinami oraz "kwestią napięć w handlu transatlantyckim".

Obecnie dyrektorem generalnym WTO jest Brazylijczyk Roberto Azevedo, który pełni funkcję od 2013 roku. Azevedo poinformował, że ustępuje ze stanowiska od 1 września 2020 roku.

Azevedo poinformował, że jego wczesna rezygnacja ze stanowiska dyrektora generalnego WTO jest "osobistą decyzją", która leży w najlepszym interesie organizacji. Dymisja nastąpiła po tym, jak prezydent USA Donald Trump oskarżył instytucję o niesprawiedliwe traktowanie Ameryki.

Wśród kandydatów na stanowisko szefa WTO są: Yoo Myung-hee, południowokoreańska minister ds. handlu, Ngozi Okonjo-Iweala - była minister finansów Nigerii i ekonomistka Banku Światowego, Jesús Seade Kuri - podsekretarz ds. Ameryki Północnej w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Meksyku, Abdel-Hamid Mamdouh - Egipcjanin, ekspert ds. handlu międzynarodowego oraz Tudor Ulianovschi były minister spraw zagranicznych Mołdawii.