Reklama

Tania żywność szkodzi

Nie bardzo wierzę w efekty pobudzania konsumenckiej świadomości bez finansowego bodźca.

Publikacja: 22.05.2019 21:00

Tania żywność szkodzi

Foto: Fotolia

Wiem, że tym tytułem wkładam kij w mrowisko. A jednak prawda jest brutalnie logiczna – nie wyrzucamy tego, co szanujemy, a szanujemy to, co jest dla nas drogie. W przenośni i dosłownie. W bogatych, rozwiniętych krajach, do których już nas zaliczają, żywność – ta produkowana na masową skalę i sprzedawana też masowo, na promocjach – jest stosunkowo tania. I jest jej wszędzie pełno. To dlatego tak często kupujemy jej za dużo i potem wyrzucamy albo wrzucamy w siebie. I tyjemy, bo w Polsce już co piąty uczeń, połowa kobiet i prawie dwie trzecie mężczyzn ma nadwagę albo otyłość.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Śpiący gigant, który się nie budzi
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Opinie Ekonomiczne
Grodziewicz, Bombczyński: Przepisy, które budzą emocje i generują ryzyka
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Halesiak: Strategiczne wizje i przemilczane kompromisy
Opinie Ekonomiczne
Roguski: Przyszłość mieszkaniówki. Państwa-miasta i pułapka domów za 1 zł
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Do dziecka trzeba dwojga
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama