Reklama
Rozwiń
Reklama

Tania żywność szkodzi

Nie bardzo wierzę w efekty pobudzania konsumenckiej świadomości bez finansowego bodźca.

Publikacja: 22.05.2019 21:00

Tania żywność szkodzi

Foto: Fotolia

Wiem, że tym tytułem wkładam kij w mrowisko. A jednak prawda jest brutalnie logiczna – nie wyrzucamy tego, co szanujemy, a szanujemy to, co jest dla nas drogie. W przenośni i dosłownie. W bogatych, rozwiniętych krajach, do których już nas zaliczają, żywność – ta produkowana na masową skalę i sprzedawana też masowo, na promocjach – jest stosunkowo tania. I jest jej wszędzie pełno. To dlatego tak często kupujemy jej za dużo i potem wyrzucamy albo wrzucamy w siebie. I tyjemy, bo w Polsce już co piąty uczeń, połowa kobiet i prawie dwie trzecie mężczyzn ma nadwagę albo otyłość.

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Tajwan puka do drzwi Interpolu
Materiał Promocyjny
Twoja gwiazda bliżej niż myślisz — Mercedes Van ProCenter
Opinie Ekonomiczne
Prof. Gorynia: Czy ekonomia może być fascynująca?
Opinie Ekonomiczne
Dr Marcin Murawski: Kryzys w ochronie zdrowia w 2025 r. to fake news
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Zakład o złoto
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Opinie Ekonomiczne
Adam Roguski: Mieszkaniowy sojusz państwa ze spółdzielniami
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama