Reklama

Dla naszych przodków szpik kostny był jak zupa z puszki

Badania pokazały, że prehistoryczni ludzie zostawiali sobie szpik kostny na później. Traktowali go jako zapas pożywienia i spożywali przez kolejne dziewięć tygodni. Zupełnie jak my, kiedy jemy zupę z puszki.

Aktualizacja: 10.10.2019 11:29 Publikacja: 10.10.2019 11:23

Dla naszych przodków szpik kostny był jak zupa z puszki

Foto: stock.adobe.com

tn

Naukowcy z Izraela i Hiszpanii badali pozostałości po naszych paleolitycznych przodkach zamieszkujących jaskinię Qesem w pobliżu Tel Awiwu sprzed około 400 000 lat. Odkryli tam bezpośrednie dowody na to, że żyjący w niej ludzie zostawiali sobie kości zwierząt wypełnione szpikiem jako zapas pokarmu. Następnie rozłupywali je, aby dostać się do tłustego przysmaku ukrytego wewnątrz. Zapasy te spożywali nawet przez dziewięć tygodni.

- Szpik kostny stanowi ważne źródło pożywienia i jako taki od dawna znajdował się w prehistorycznej diecie - wyjaśnia profesor Daniel Villalba z Uniwersytetu w Llei. - Dotychczasowe dowody wskazują na natychmiastowe spożycie szpiku po usunięciu tkanek miękkich. W naszej pracy przedstawiamy dowody przechowywania i opóźnionego użycia szpiku kostnego w jaskini Qesem - dodaje.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Archeologia
Homo sapiens krzyżowali się z neandertalczykami dużo wcześniej niż sądzono. Nowe wyniki badań
Archeologia
Nowe badania. Ludzie wrócili do życia w ruinach Pompejów
Archeologia
Grobowiec władcy Majów odkryty w Belize. Znalezisko rzuca nowe światło na starożytny świat Mezoameryki
Archeologia
Ważne odkrycie archeologów w Egipcie. Odsłonięto zaginione miasto
Archeologia
Naukowcy rozwiązali zagadkę czaszki „Smoczego Człowieka”. „Wyjaśniliśmy część tajemnic"
Reklama
Reklama