Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 26.02.2019 09:49 Publikacja: 26.02.2019 09:49
Zwiększenie ilości napojów typu „zero kalorii”z jednego do dwóch dziennie podwajało ryzyko udaru u kobiet cierpiących na otyłość
Foto: Adobe Stock
Kobieta po menopauzie, która dziennie pije co najmniej dwa napoje słodzone sztucznymi substancjami, zwiększa ryzyko udaru, zawału, a nawet śmierci. Takie konkluzje przyniosło trwające dekadę badanie przeprowadzone na grupie blisko 82 tys. kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Dane, przedstawione przez zespół prof. Yasmin Mossavar-Rahmani z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Jorku, zaskoczyły nawet kardiologów.
Za dietetyczne naukowcy uznali tzw. napoje zero kalorii, słodzone aspartamem i innymi słodzikami, oraz dosładzane nimi soki. Wyniki zaś dostosowali do czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów czy wysokie ciśnienie krwi. Okazało się, że u pań, które piły co najmniej dwa takie napoje dziennie, ryzyko udaru było o 23 proc. większe niż u tych, które ograniczały się do jednego napoju, lub niepijących ich w ogóle. O 31 proc. wzrastało też ryzyko udaru spowodowanego przez zakrzep, a o 29 proc. ryzyko chorób serca, w tym zawału serca, także tego śmiertelnego. Ryzyko samej śmierci rosło natomiast o 16 proc.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Wakacyjny wyjazd to nie tylko odpoczynek. To przede wszystkim rozmowy przy stole, spontaniczne pytania o drogę,...
Lekarze i badacze ze Szwecji i USA przeszczepili 42-latkowi choremu na cukrzycę typu 1 zmodyfikowane genetycznie...
Futuremed to firma, która w krótkim czasie zbudowała silną pozycję na rynku zdalnej opieki zdrowotnej. Dzięki un...
W Polsce w większości przypadków rak płuca jest rozpoznawany, gdy są już przerzuty do innych narządów albo w sta...
Amerykańska NCCN opublikowała najnowsze wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Mowa w nich m.in. o szczegółowych...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas