Kobieta po menopauzie, która dziennie pije co najmniej dwa napoje słodzone sztucznymi substancjami, zwiększa ryzyko udaru, zawału, a nawet śmierci. Takie konkluzje przyniosło trwające dekadę badanie przeprowadzone na grupie blisko 82 tys. kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Dane, przedstawione przez zespół prof. Yasmin Mossavar-Rahmani z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Jorku, zaskoczyły nawet kardiologów.
Za dietetyczne naukowcy uznali tzw. napoje zero kalorii, słodzone aspartamem i innymi słodzikami, oraz dosładzane nimi soki. Wyniki zaś dostosowali do czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów czy wysokie ciśnienie krwi. Okazało się, że u pań, które piły co najmniej dwa takie napoje dziennie, ryzyko udaru było o 23 proc. większe niż u tych, które ograniczały się do jednego napoju, lub niepijących ich w ogóle. O 31 proc. wzrastało też ryzyko udaru spowodowanego przez zakrzep, a o 29 proc. ryzyko chorób serca, w tym zawału serca, także tego śmiertelnego. Ryzyko samej śmierci rosło natomiast o 16 proc.