Reklama

Uprawy i polityka UE zielenieją

Ogłoszenie Zielonego Ładu to wiatr w żagle upraw organicznych. Nauka przynosi tu wiele nowych rozwiązań.

Publikacja: 27.08.2020 17:18

W Polsce rośnie rynek żywności ekologicznej, spada natomiast liczba ekologicznych rolników

W Polsce rośnie rynek żywności ekologicznej, spada natomiast liczba ekologicznych rolników

Foto: shutterstock

Ekologiczne uprawy nie są wolne od paradoksów – choćby to, że w Polsce rośnie rynek żywności ekologicznej, spada natomiast... liczba ekologicznych rolników, których grono skurczyło się w ubiegłym roku o 3 proc. – do 18,6 tys. Zdaniem przedstawicieli tej branży, zmiany te są jedynie kosmetyczne, a o braku kryzysu świadczy rosnące grono przetwórców, które w tym samym czasie zwiększyło się o 6,3 proc. – do 967. Najszybciej przybywa importerów tej żywności, bo po skoku o 16 proc. mamy ich w Polsce 242.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Wydarzenia
Poznaliśmy nazwiska laureatów konkursu T-Mobile Voice Impact Award!
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Wydarzenia
Totalizator Sportowy ma już 70 lat i nie zwalnia tempa
Polityka
Andrij Parubij: Nie wierzę w umowy z Władimirem Putinem
Materiał Promocyjny
Ubezpieczenie domu szyte na miarę – co warto do niego dodać?
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama