Odrodzenie narodowych trunków

Jarosław Dumasowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK

Publikacja: 14.12.2011 19:55

Fot. Ewa Dumanowska

Fot. Ewa Dumanowska

Foto: Rzeczpospolita

Nowym liderem sprzedaży wśród wódek w Polsce został Krupnik. Jaki jest rodowód tego alkoholu?

Jarosław Dumanowski: Prawdziwy krupnik jest ważnym napitkiem w polskiej tradycji kulinarnej, jednak ta wódka, która tak dobrze się sprzedaje, to po prostu zwykła czysta wódka pod taką nazwą, nie żaden krupnik. Od niedawna liczni producenci markami wódek gatunkowych, np. Żubrówki czy Żołądkowej, nazywają zwykłe białe wódki. A to już tylko strategia marketingowa.

A czym jest prawdziwy krupnik?

Powinien kojarzyć się nam z miodem pitnym. Miód pitny to produkt naturalnej fermentacji mieszaniny miodu i wody, trochę mocniejszy niż wino. A krupnik to mieszanka miodu, ziół i wódki, czyli coś mocniejszego. Inaczej mówiąc jest to napój spirytusowy, wódka gatunkowa albo likier,  w zależności od mocy i smaku.

Dzisiaj pijemy głównie piwo i wódkę, ale tak nie było zawsze.

Kiedyś piliśmy oczywiście piwo  i miód. Miody były czymś elitarnym, choć z czasem zaczęły być wypierane przez importowane wina gronowe. A piwo w dużej mierze było nie napitkiem, tylko pokarmem. Często było słabe, tak że nawet dzieci je piły. Było półproduktem do przygotowywania jedzenia – gotowano w piwie, używano octu piwnego. Taka już  była kultura piwna. Kiedyś zwrot "chodź na piwo" oznaczał po prostu "chodź coś zjeść". Bardzo długo popularne także były napitki  jabłkowe, tzw. jabłeczniki. Coś na kształt cydru. Na Zachodzie jest  on popularny, ale u nas zbytnio kojarzy się z jabolem czy z jabłczakiem, czyli z napojami mającymi bardzo złą sławę.

A widzi pan jakąś szansę na odrodzenie naszych narodowych trunków?

To się już dzieje. Odrodzenie następuje zwłaszcza w robieniu domowych nalewek. Do tego od dawna Polacy robią własne wina, bardzo prężnie rozwija się także domowy wyrób piwa. Widać renesans śliwowicy łąckiej... Z jednej strony pędzenie takiej śliwowicy to przestępstwo i urząd skarbowy to tropi, a z drugiej władze regionu się nią chełpią i wszyscy wokół Łącka ją pędzą. Dziś idziemy  w stronę liberalizacji przepisów o domowym wyrobie alkoholu,  bo elegancja związana z importowanymi trunkami trochę nam spowszechniała i ludzie oczekują czegoś lokalnego, tradycyjnego  i autentycznego.

rozmawiał Michał Płociński

Nowym liderem sprzedaży wśród wódek w Polsce został Krupnik. Jaki jest rodowód tego alkoholu?

Jarosław Dumanowski: Prawdziwy krupnik jest ważnym napitkiem w polskiej tradycji kulinarnej, jednak ta wódka, która tak dobrze się sprzedaje, to po prostu zwykła czysta wódka pod taką nazwą, nie żaden krupnik. Od niedawna liczni producenci markami wódek gatunkowych, np. Żubrówki czy Żołądkowej, nazywają zwykłe białe wódki. A to już tylko strategia marketingowa.

Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!