Nowym liderem sprzedaży wśród wódek w Polsce został Krupnik. Jaki jest rodowód tego alkoholu?
Jarosław Dumanowski: Prawdziwy krupnik jest ważnym napitkiem w polskiej tradycji kulinarnej, jednak ta wódka, która tak dobrze się sprzedaje, to po prostu zwykła czysta wódka pod taką nazwą, nie żaden krupnik. Od niedawna liczni producenci markami wódek gatunkowych, np. Żubrówki czy Żołądkowej, nazywają zwykłe białe wódki. A to już tylko strategia marketingowa.
A czym jest prawdziwy krupnik?
Powinien kojarzyć się nam z miodem pitnym. Miód pitny to produkt naturalnej fermentacji mieszaniny miodu i wody, trochę mocniejszy niż wino. A krupnik to mieszanka miodu, ziół i wódki, czyli coś mocniejszego. Inaczej mówiąc jest to napój spirytusowy, wódka gatunkowa albo likier, w zależności od mocy i smaku.
Dzisiaj pijemy głównie piwo i wódkę, ale tak nie było zawsze.