Seria zatruć. Powodem rzadka choroba Zalewu Wiślanego?

Do szpitala trafiło kilka osób, które spożywały ryby z Zalewu Wiślanego – podaje Radio Gdańsk. Inspekcja sanitarno-epidemiologiczna i inspekcja weterynaryjna wyjaśniają już przyczyny zatruć.

Publikacja: 15.05.2025 11:41

Seria zatruć. Powodem rzadka choroba Zalewu Wiślanego?

Foto: AdobeStock

adm

Jak informuje Radio Gdańsk, inspekcja sanitarno-epidemiologiczna i inspekcja weterynaryjna wyjaśniają obecnie przyczyny zatruć wśród osób, które spożywały ryby z Zalewu Wiślanego. Do szpitala trafiło już łącznie sześć osób – są to rybacy oraz spokrewnione z nimi osoby. 

Pierwsze przypadki zatruć odnotowano 9 maja, ostatnie zaś we wtorek 13 maja. Jak czytamy w serwisie wiescirolnicze.pl z Zalewu Wiślanego wyławia się najczęściej leszcze, sandacze, płocie i okonie.

Sześć osób w szpitalu. Powodem zatrucie rybami z Zalewu Wiślanego 

Sylwia Zacharska, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Dworze Gdańskim, wyjaśniła w rozmowie z Radiem Gdańsk, że wszystkie osoby, które trafiły do szpitala, miały podobne, dość charakterystyczne objawy.

Inspektorat Weterynarii pobrał już próbki, które trafić mają do Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach. Eksperci tłumaczą, że kluczowe dla wyjaśnienia sprawy będzie właśnie uzyskanie wyników badań. 

Czytaj więcej

Zagadkowe zatrucie na popularnym szlaku w Tatrach. Co zaszkodziło turystom?

Jak zapewnia Zacharska, nie mamy do czynienia z chorobą zakaźną i nie ma powodów do paniki. Służby zaznaczają natomiast, że życiu osób, które trafiły do szpitala, nic nie zagraża.

Na stronie internetowej gminy Rychliki pojawił się komunikat w sprawie zatruć, zorganizowano także dotyczące sprawy spotkanie. „Informujemy, iż w Starostwie Powiatowym w Nowym Dworze Gdańskim odbyło się posiedzenie Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego w związku z otrzymaną informacją o zachorowaniu czterech osób z terenu powiatu nowodworskiego na chorobę Zalewu Wiślanego (Haff Disease). Choroba wystąpiła po spożyciu zakażonych ryb” – czytamy. 

Komunikat w sprawie wystąpienia przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego (choroba Haff)

Wspólny komunikat Wojewody Pomorskiej, Wojewody Warmińsko-Mazurskiego, Głównego Inspektora Sanitarnego, Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, Warmińsko-Mazurskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, Pomorskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska, Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego - w sprawie wystąpienia przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego (choroba Haff)

W ostatnim czasie odnotowano 5 przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego u mieszkańców powiatu nowodworskiego. Pacjenci byli hospitalizowani z objawami klinicznymi obejmującymi bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech pół kilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym. Hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły powikłania.

O chorobie Zalewu WIślanego

Choroba Zalewu Wiślanego jest znana od stu lat, zachorowania występują rzadko, nie ustalono jednoznacznie toksyny, która ją wywołuje. Objawy choroby, takie jak silne bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu, pojawiają się krótko po spożyciu znacznej ilości ryb, często ustępują samoistnie lub po nawodnieniu pacjenta w warunkach szpitalnych, w rzadkich sytuacjach występuje ostra niewydolność nerek wymagająca dializ.

Działania służb państwowych

Wojewoda Pomorska i Wojewoda Warmińsko-Mazurski we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym koordynują działania podległych służb. Pobrano próbki wody z Zalewu Wiślanego. Ryby (świeże i mrożone) przekazano do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii - PIB w Puławach. Wyniki badań wody oraz toksykologicznych ryb będą znane w ciągu kilku tygodni.

Zalecenia

Do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie do 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego.

Po spożyciu ryb, w przypadku wystąpienia opisanych objawów, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Wydział Zdrowia - Pomorskie Centrum Zdrowia Publicznego PUW w Gdańsku wraz z Państwowym Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym na bieżąco monitorują sytuację dotyczącą przypadków podejrzeń choroby Zalewu Wiślanego.

Władze gminy wyjaśniły także, czym jest choroba Haff – rzadka choroba Zalewu Wiślanego – oraz jakie ma ona objawy. 

Czym jest choroba Zalewu Wiślanego? Przyczyny i objawy

Choroba Haff to rzadkie zatrucie, którego objawy pojawiają się po spożyciu niektórych gatunków ryb. Objawy obejmują bóle mięśni – zwłaszcza w okolicy szyi i grzbietu – ciemne zabarwienie moczu (mioglobinuria), a u niektórych osób również zmiany na skórze i błonach śluzowych. Gorączka i mdłości nie są tu typowymi objawami. U niektórych pacjentów obserwuje się również bóle brzucha. 

Czytaj więcej

Dlaczego należy bardzo uważać na mięso z targu

„Objawy pojawiają się po kilku godzinach od zjedzenia ryb lub raków, dominują bóle, sztywność i wzmożone napięcie mięśni, a także ich tkliwość przy palpacji” – czytamy w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej gminy Rychliki. „Towarzyszy temu osłabienie, złe samopoczucie, nudności/wymioty, biegunka. Gorączka zazwyczaj nie występuje” – dodano, zaznaczając, że „zaleca się szczególną ostrożność”. 

Szczegółowe objawy choroby Zalewu Wiślanego:

  • Ból mięśni (najczęściej szyi i grzbietu)
  • Ciemne zabarwienie moczu 
  • Osutka, czyli grupa zmian na skórze i błonach śluzowych 
  • Ból brzucha (u części pacjentów) 

Choroba Haff jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Może prowadzić do hospitalizacji, a nieleczona – nawet do śmierci. W przypadku podejrzenia zatrucia, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem i przeprowadzić badania laboratoryjne. 

Szczegółowe informacje na temat choroby Zalewu Wiślanego dostępne są na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Jak informuje Radio Gdańsk, inspekcja sanitarno-epidemiologiczna i inspekcja weterynaryjna wyjaśniają obecnie przyczyny zatruć wśród osób, które spożywały ryby z Zalewu Wiślanego. Do szpitala trafiło już łącznie sześć osób – są to rybacy oraz spokrewnione z nimi osoby. 

Pierwsze przypadki zatruć odnotowano 9 maja, ostatnie zaś we wtorek 13 maja. Jak czytamy w serwisie wiescirolnicze.pl z Zalewu Wiślanego wyławia się najczęściej leszcze, sandacze, płocie i okonie.

Pozostało jeszcze 92% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Child Alert. Poszukiwana jedenastolatka odnalazła się
Społeczeństwo
Psychiatra o zbrodni na UW: Oblaliśmy jako społeczeństwo dwa testy
Społeczeństwo
Imigrant dobry, pod warunkiem, że jest sprawdzony
Społeczeństwo
Najnowsza prognoza pogody na 10 dni. Kiedy wreszcie będzie cieplej?
Społeczeństwo
Kosmiczna szansa dla Polski. Co przyniesie „sławoszomania”?