Reklama
Rozwiń
Reklama

„Przy stole Jane Austen”: Schabowy rozważny i romantyczny

Książka szkockiego pisarza, poety i redaktora R. T. Andersona przypomina przepisy sprzed 200 lat i pokazuje, co jadali bohaterowie powieści Jane Austen.

Publikacja: 15.08.2025 17:05

„Przy stole Jane Austen”: Schabowy rozważny i romantyczny

Foto: mat.pras.

Przedstawiciele angielskiej klasy wyższej XIX wieku prowadzili bogate życie towarzyskie, którego ważnym elementem było jedzenie. Apetyt był dowodem dobrego samopoczucia, a jego brak zapowiadał kłopoty, tak było u Marianny z „Rozważnej i romantycznej”. Czytelnik poznaje kilkadziesiąt przepisów na potrawy i desery, które pojawiają się w powieściach Jane Austen: od śniadania, przez nuncheony, czyli brytyjskie „przegryzki między posiłkami”, po dania, które można podać w czasie rautu czy balu. Są też fragmenty prozy Austen i wycinki z jej biografii. Przepisy pochodzą między innymi z dwóch ocalałych zeszytów, których używała jej rodzina.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Plus Minus
Michał Szułdrzyński: Trump kończy rzeź, Netanjahu zostaje z problemami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Plus Minus
„Wszystko jak leci. Polski pop 1990-2000”: Za sceną tamtych czasów
Plus Minus
„Eksplodujące kotki. Gra planszowa”: Wrednie i losowo
Plus Minus
„Jesteś tylko ty”: Miłość w czasach algorytmów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Plus Minus
„Harry Angel”: Kryminał w królestwie ciemności
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama