Alle Beccherie zostało otwarte przez rodzinę Campeola w 1939 roku, a Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.
Choć na temat powstania tiramisu krąży wiele plotek - np. taka, że miał być wymyślony i podawany jako afrodyzjak w jednym z domów publicznych w Treviso - słynny na całym świecie deser w rzeczywistości jest efektem błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto.
Podczas przygotowywania lodów waniliowych przez pomyłkę dodał do mieszanki cukru i żółtek łyżkę mascarpone. "Zepsutej" mieszaniny spróbowała żona właściciela restauracji, Alba.
Wraz z kucharzem docenili jej potencjał i postanowili podać jako deser, na nasączonych kawą biszkoptach i posypaną gorzkim kakao. Deser nazwali Tireme Sù - co znaczy "podnieś mnie", "popraw mi humor".
W pierwotnym przepisie, certyfikowanym w 2010 roku przez Włoską Akademię Kulinarną, nie było alkoholu, bo deser miał być podawany także dzieciom. Dopiero w późniejszych modyfikacjach, których podejmowało się wielu kucharzy, pojawił się alkohol, np likier amaretto.