Umarł restaurator Aldo Campeol, "ojciec tiramisu"

W wieku 93 lat zmarł we Włoszech Aldo Campeol, właściciel restauracji Alle Beccherie w Treviso, pierwszej, która swoim klientom zaoferowała słynny deser.

Publikacja: 31.10.2021 12:43

Tiramisu

Tiramisu

Foto: Stock Adobe

amk

Alle Beccherie zostało otwarte przez rodzinę Campeola w 1939 roku, a Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.

Choć na temat powstania tiramisu krąży wiele plotek - np. taka, że  miał być wymyślony i  podawany jako afrodyzjak w jednym z domów publicznych w Treviso - słynny na całym świecie deser w rzeczywistości jest efektem błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Sondaż: Amerykanie niezadowoleni z polityki gospodarczej Donalda Trumpa
Społeczeństwo
Zadowolony jak Rosjanin w czwartym roku wojny
Społeczeństwo
Hiszpania pokonana w pięć sekund. Winę za blackout ponoszą politycy?
Społeczeństwo
Po dwóch latach w Sojuszu Finowie tracą zaufanie do NATO. Efekt Donalda Trumpa?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Społeczeństwo
Nowa Zelandia będzie uznawać tylko płeć biologiczną? Jest projekt ustawy
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne