Umarł restaurator Aldo Campeol, "ojciec tiramisu"

W wieku 93 lat zmarł we Włoszech Aldo Campeol, właściciel restauracji Alle Beccherie w Treviso, pierwszej, która swoim klientom zaoferowała słynny deser.

Publikacja: 31.10.2021 12:43

Tiramisu

Tiramisu

Foto: Stock Adobe

amk

Alle Beccherie zostało otwarte przez rodzinę Campeola w 1939 roku, a Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.

Choć na temat powstania tiramisu krąży wiele plotek - np. taka, że  miał być wymyślony i  podawany jako afrodyzjak w jednym z domów publicznych w Treviso - słynny na całym świecie deser w rzeczywistości jest efektem błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Społeczeństwo
Gwardia Narodowa na ulicach Los Angeles. Protesty przeciwko polityce Donalda Trumpa ws. migracji
Społeczeństwo
Protesty w Los Angeles, Trump wysyła Gwardię Narodową. Gubernator: Chce widowiska
Społeczeństwo
Już nie USA i nawet nie Ukraina. Kogo Rosjanie uważają za głównego wroga?
Społeczeństwo
Francja wydaje wojnę pornografii. Serwisy dla dorosłych protestują
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Społeczeństwo
10-letnia ofiara gwałtu zmarła, bo zwlekano z przyjęciem jej do szpitala. Fala oburzenia w Indiach