Alle Beccherie zostało otwarte przez rodzinę Campeola w 1939 roku, a Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.

Choć na temat powstania tiramisu krąży wiele plotek - np. taka, że  miał być wymyślony i  podawany jako afrodyzjak w jednym z domów publicznych w Treviso - słynny na całym świecie deser w rzeczywistości jest efektem błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto.

Podczas przygotowywania lodów waniliowych przez pomyłkę dodał do mieszanki cukru i żółtek łyżkę mascarpone. "Zepsutej" mieszaniny spróbowała żona właściciela restauracji, Alba.

Wraz z kucharzem docenili jej potencjał i postanowili podać jako deser, na nasączonych kawą biszkoptach i posypaną gorzkim kakao. Deser nazwali Tireme Sù - co znaczy "podnieś mnie", "popraw mi humor".

W pierwotnym przepisie, certyfikowanym w 2010 roku przez Włoską Akademię Kulinarną, nie było alkoholu, bo deser miał być podawany także dzieciom. Dopiero w późniejszych modyfikacjach, których podejmowało się wielu kucharzy, pojawił się alkohol, np likier amaretto. 

Tiramisu do  menu restauracji Alle Beccherie weszło na stałe w 1972 roku, ale jego receptura nigdy nie została opatentowana. Dlatego przez ostatnich 20 lat Campeol walczył z tymi, którzy usiłowali przeforsować tezę, że tiramisu powstało 20 lat wcześniej, a jego twórcą miał być kucharz z restauracji Roma w Tolmezzo we Friuli.

Aldo Campeolę pożegnał we wpisie w mediach społecznościowych prezydent Wenecji Euganejskiej, gdzie leży Treviso, Luca Zaia. 

"Wraz z Aldo Campeolem, który zmarł dzisiaj w wieku 93 lat, Treviso traci kolejną gwiazdę w swojej historii jedzenia i wina" - napisał Zaia.