Reklama

Umarł restaurator Aldo Campeol, "ojciec tiramisu"

W wieku 93 lat zmarł we Włoszech Aldo Campeol, właściciel restauracji Alle Beccherie w Treviso, pierwszej, która swoim klientom zaoferowała słynny deser.

Publikacja: 31.10.2021 12:43

Tiramisu

Tiramisu

Foto: Stock Adobe

amk

Alle Beccherie zostało otwarte przez rodzinę Campeola w 1939 roku, a Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.

Choć na temat powstania tiramisu krąży wiele plotek - np. taka, że  miał być wymyślony i  podawany jako afrodyzjak w jednym z domów publicznych w Treviso - słynny na całym świecie deser w rzeczywistości jest efektem błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Społeczeństwo
Hiszpania nie boi się imigrantów
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Społeczeństwo
Niemcy: AfD rośnie w siłę. Przyczynia się do tego polityka zamkniętych oczu
Społeczeństwo
Nie dla adopcji czarnych kotów. Hiszpańskie miasto z tymczasowym zakazem w okresie Halloween
Społeczeństwo
Zjednoczenie Korei Południowej z Północną? Historyczny sondaż
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Społeczeństwo
Sondaż: Hiszpanie i Włosi obawiają się USA niemal tak samo, jak Rosji
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Reklama
Reklama