Umarł restaurator Aldo Campeol, "ojciec tiramisu"

W wieku 93 lat zmarł we Włoszech Aldo Campeol, właściciel restauracji Alle Beccherie w Treviso, pierwszej, która swoim klientom zaoferowała słynny deser.

Publikacja: 31.10.2021 12:43

Tiramisu

Tiramisu

Foto: Stock Adobe

Alle Beccherie zostało otwarte przez rodzinę Campeola w 1939 roku, a Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.

Choć na temat powstania tiramisu krąży wiele plotek - np. taka, że  miał być wymyślony i  podawany jako afrodyzjak w jednym z domów publicznych w Treviso - słynny na całym świecie deser w rzeczywistości jest efektem błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto.

Podczas przygotowywania lodów waniliowych przez pomyłkę dodał do mieszanki cukru i żółtek łyżkę mascarpone. "Zepsutej" mieszaniny spróbowała żona właściciela restauracji, Alba.

Wraz z kucharzem docenili jej potencjał i postanowili podać jako deser, na nasączonych kawą biszkoptach i posypaną gorzkim kakao. Deser nazwali Tireme Sù - co znaczy "podnieś mnie", "popraw mi humor".

W pierwotnym przepisie, certyfikowanym w 2010 roku przez Włoską Akademię Kulinarną, nie było alkoholu, bo deser miał być podawany także dzieciom. Dopiero w późniejszych modyfikacjach, których podejmowało się wielu kucharzy, pojawił się alkohol, np likier amaretto. 

Tiramisu do  menu restauracji Alle Beccherie weszło na stałe w 1972 roku, ale jego receptura nigdy nie została opatentowana. Dlatego przez ostatnich 20 lat Campeol walczył z tymi, którzy usiłowali przeforsować tezę, że tiramisu powstało 20 lat wcześniej, a jego twórcą miał być kucharz z restauracji Roma w Tolmezzo we Friuli.

Aldo Campeolę pożegnał we wpisie w mediach społecznościowych prezydent Wenecji Euganejskiej, gdzie leży Treviso, Luca Zaia. 

"Wraz z Aldo Campeolem, który zmarł dzisiaj w wieku 93 lat, Treviso traci kolejną gwiazdę w swojej historii jedzenia i wina" - napisał Zaia.

Alle Beccherie zostało otwarte przez rodzinę Campeola w 1939 roku, a Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.

Choć na temat powstania tiramisu krąży wiele plotek - np. taka, że  miał być wymyślony i  podawany jako afrodyzjak w jednym z domów publicznych w Treviso - słynny na całym świecie deser w rzeczywistości jest efektem błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Wielka Brytania zwróci cztery włócznie potomkom rdzennych mieszkańców Australii
Społeczeństwo
Pomarańczowe niebo nad Grecją. "Pył może być niebezpieczny"
Społeczeństwo
Sąd pozwolił na eutanazję, choć prawo jej zakazuje. Pierwszy taki przypadek
Społeczeństwo
Hipopotam okazał się samicą. Przez lata ZOO myślało, że jest samcem
Społeczeństwo
Demonstracje przeciw Izraelowi w USA. Protestują uniwersytety