Pierwsza z 50 działających jeszcze w kraju cukrowni należących do państwa rozpoczęła kampanię przerobu trzciny w prowincji Cienfuegos. Do końca roku ruszą 43, a pozostałe 7 od stycznia. Z braku inwestycji obecna kampania potrwa 150 dni do maja, podczas gdy w latach 50. ścinano i przerabiano trzcinę od stycznia do kwietnia i osiągano najwyższe zbiory.
Podczas ostatniej kampanii od listopada 2013 do maja 2014 wyprodukowano na Kubie 1,6 mln ton cukru,, podczas gdy w planach było 1,8 mln ton, ale nie było to możliwe z powodu pogody (upały, deszcze), problemów organizacyjnych i przemysłowych związanych ze zużytym sprzętem i brakiem finansowania.
Przedsiębiorstwo państwowe Azcuba, które zastąpiło resort ds. cukru ogłosiło w październiku, że ma nadzieję zwiększyć zbiory w bieżącej kampanii o 12,5 proc. i osiągnąć 1,8 mln ton. — Październikowe oszacowania wskazywały, że jest więcej niż trzeba trzciny cukrowej dla osiągnięcia tego celu — stwierdziła osoba mająca bezpośredni dostęp do niepublikowanych danych branży cukrowniczej.
Zafra 10 mln ton
Na początku XIX wieku Kuba była potęgą w produkcji cukru, w 1906 r. osiągnęła 13 mln ton. Fidel Castro po rozmowach z Nikitą Chruszczowem uznał, że rewolucję kubańską stać na wyprodukowanie 10 mln ton. Tak powstało hasło „Zafra de los 10 millones de toneladas", które miały być osiągnięte w 1970 r. Oznaczało zwiększenie mocy produkcyjnych o 25 proc wobec stanu z 1959 r., gdy na Kubie doszło do zmiany ustroju. Wprawdzie ostatnią cukrownię zbudowano na wyspie w 1927 r., ale większość ze 161 istniejących wtedy była stale unowocześniana i starannie serwisowana.
Ekipa Fidela Castro postanowiła po przejęciu władzy dokonać przyspieszonego uprzemysłowienia kraju i zróżnicowania produkcji rolną, zaniedbała więc sektor cukrowniczy w latach 1960-63. Tak więc mimo skoncentrowania wszystkich zasobów i energii, a nawet przeniesienia przez rząd od 1969 r. (do 1998 r.) świąt Bożego Narodzenia — bo kolidowały z zafrą — na 26 lipca, dzień święta narodowego Kuby, zafra 10 mln okazała się klęską — wyprodukowano tylko 7 558 569 ton cukru.