Pomarańczowe wino nowym ulubionym trunkiem hipsterów

Wino czerwone, wino białe i wino różowe - kiedyś był tylko taki wybór w sklepach. Teraz można zdecydować się też na wino pomarańczowe, bo robi się coraz bardziej popularne.

Aktualizacja: 23.01.2019 17:47 Publikacja: 23.01.2019 17:41

Pomarańczowe wino nowym ulubionym trunkiem hipsterów

Foto: Adobe Stock

ula

Pomarańczowe wino nie powstaje z pomarańczy, ale tak jak cała reszta win z winogron.

Wbrew pozorom nie jest to produkt nowy. Pomarańczowe wina wytwarzane były w Gruzji już 6 tysięcy lat temu, gdzie nazywano je "bursztynowymi". Produkowane były bardzo tradycyjnymi metodami w zakopywanych w ziemi amforach (kvevri), bez kontroli temperatury. Skórki winogron długo macerowały się z moszczem, dzięki czemu do wina przedostawały się substancje działające przeciwutleniająco i bakteriobójczo. Dzięki temu nie trzeba było do nich dodawać siarki. Idealne wino dla zwolenników ekologicznego trybu życia.

Powrót pomarańczowych win produkowanych naturalnymi metodami smakosze zawdzięczają włoskiemu winiarzowi z Gorycji Joskowi Gravnerowi, który pod koniec lat 70. zeszłego wieku postanowił przywróć ich produkcję.

Obecnie większość pomarańczowych win powstaje właśnie we Włoszech - w regionach Emilia-Romania i Sycylia. Nadal jest to niszowa gałąź winiarstwa, ale w ostatnich latach robi się coraz bardziej popularna. Aczkolwiek produkowane są także w Gruzji w regionie Kachetii - nadal w starych, tradycyjnych amforach, jak kilka tysięcy lat temu.

Wyprodukowanie dobrego wina w kolorze pomarańczowym wymaga cierpliwości. Tego typu wina wypuszcza się dopiero po 5-7 latach od daty produkcji. Według winiarzy wino pomarańczowe to w zasadzie wino białe, bo powstają z białych winogron, jednak ich winifikacja przypomina winifikację win czerwonych. Skórki, macerując się z moszczem, przekazują winu barwniki, polifenole i taniny. Na dodatek pomarańczowe wina fermentują i dojrzewają w specjalnych amforach, co bardzo podnosi ich koszt produkcji, ale daje niezwykły, wyrazisty smak i niezwykły kolor od szafranowego do bursztynowego. Win pomarańczowych się nie filtruje ani nie klaruje, są więc naturalnie mętne.

Jednak popularność pomarańczowego wina sprawa, że pojawiają się one nie tylko w najdroższych barach i restauracjach, ale w zwykłych sieciówkach. W amerykańskiej sieci Aldi można je kupić już po 8 dolarów za butelkę - pisze "Newsweek". I jest to wino produkowane w USA. W brooklińskiej restauracji "Four Horsemen" goście mają do wyboru aż 40 różnych butelek wina w kolorze pomarańczowym.

Można je też kupić w Polsce w niektórych restauracjach w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu. Nie są to jednak wina budżetowe. Za najtańsze trzeba zapłacić około 80  złotych, za najdroższe niemal 300 złotych.

Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku