Pomarańczowe wino nowym ulubionym trunkiem hipsterów

Wino czerwone, wino białe i wino różowe - kiedyś był tylko taki wybór w sklepach. Teraz można zdecydować się też na wino pomarańczowe, bo robi się coraz bardziej popularne.

Aktualizacja: 23.01.2019 17:47 Publikacja: 23.01.2019 17:41

Pomarańczowe wino nowym ulubionym trunkiem hipsterów

Foto: Adobe Stock

ula

Pomarańczowe wino nie powstaje z pomarańczy, ale tak jak cała reszta win z winogron.

Wbrew pozorom nie jest to produkt nowy. Pomarańczowe wina wytwarzane były w Gruzji już 6 tysięcy lat temu, gdzie nazywano je "bursztynowymi". Produkowane były bardzo tradycyjnymi metodami w zakopywanych w ziemi amforach (kvevri), bez kontroli temperatury. Skórki winogron długo macerowały się z moszczem, dzięki czemu do wina przedostawały się substancje działające przeciwutleniająco i bakteriobójczo. Dzięki temu nie trzeba było do nich dodawać siarki. Idealne wino dla zwolenników ekologicznego trybu życia.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji