Wielkanocny zając będzie drogi. Ceny kakao biją rekordy

Kakao drożeje co tydzień o kilkanaście procent. World Economic Forum alarmuje, że ceny surowca biją już historyczne rekordy. A to dopiero początek, bo zapotrzebowanie na kakao rośnie, a zbiory były fatalne i kolejny sezon też będzie słaby

Publikacja: 20.02.2024 14:45

Wielkanocny zając będzie drogi. Ceny kakao biją rekordy

Foto: Adobe Stock

World Economic Forum podaje, że w połowie lutego po raz pierwszy cena kakao przebiła poziom 6 tys. dol. za tonę. Co więcej, tylko w tydzień wzrosła o 16 proc., a od początku roku jest wyższa już o 43 proc. W ujęciu rocznym ceny już wzrosły ponad dwukrotnie.

Susza powoduje wzrost cen kakao

Pozostało 88% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość