Reklama

Wielkanocny zając będzie drogi. Ceny kakao biją rekordy

Kakao drożeje co tydzień o kilkanaście procent. World Economic Forum alarmuje, że ceny surowca biją już historyczne rekordy. A to dopiero początek, bo zapotrzebowanie na kakao rośnie, a zbiory były fatalne i kolejny sezon też będzie słaby

Publikacja: 20.02.2024 14:45

Wielkanocny zając będzie drogi. Ceny kakao biją rekordy

Foto: Adobe Stock

World Economic Forum podaje, że w połowie lutego po raz pierwszy cena kakao przebiła poziom 6 tys. dol. za tonę. Co więcej, tylko w tydzień wzrosła o 16 proc., a od początku roku jest wyższa już o 43 proc. W ujęciu rocznym ceny już wzrosły ponad dwukrotnie.

Susza powoduje wzrost cen kakao

Zwyżka cen to efekt głównie fatalnych zbiorów w krajach będących czołowym producentami surowca takich jak Ghana czy Wybrzeże Kości Słoniowej. Klimatolodzy zauważają, ze to efekt zjawiska El Nino, które uderzyło też w inne sektory produkcji rolniczej. W efekcie ceny choćby ryżu w Tajlandii i Indiach również biją rekordy.

Czytaj więcej

Kakao w Biedronce ledwie o 13 proc. droższe niż na giełdzie towarowej. Okazja?

- Ceny kakao wzrosły z powodu słabych zbiorów w Afryce Zachodniej, głównego obszaru produkcji na świecie. Zjawisko pogodowe El Niño, które przynosi wzrost temperatur, spowodowało suszę w czterech państwach, które odpowiadają za 75 proc. globalnej produkcji ziaren kakaowca (Ghana, Wybrzeże Kości Słoniowej, Kamerun i Nigeria) - mówi dr Joanna Wieprow, Uniwersytet WSB Merito we Wrocławiu.

Czekolada podrożeje

Ekonomiści dla konsumentów nie mają dobrych informacji: ceny nadal będą rosły i to prawdopodobnie coraz szybciej. Tymczasem za chwilę sezon wielkanocny, czyli drugi po bożonarodzeniowym najważniejszy okres zwiększonych zakupów produktów z czekolady, do której kakao jest głównym surowcem.

Reklama
Reklama

- Uczestnicy rynku spodziewają się, że bieżący sezon, trwający od października do września, będzie trzecim z rzędu rokiem deficytowym, gdy wysokość zbiorów nie odpowiada globalnemu zapotrzebowaniu - mówi Grzegorz Sosnkowski, kierownik Zakupów Bezpośrednich w firmie Wedel. Przyczyny niższych zbiorów są różne – w Afryce Zachodniej to efekt m.in. ograniczeń możliwości pozyskiwania nowych gruntów pod uprawy kakaowca na skutek wylesiania, starzenia się i chorób drzew kakaowych, problemów ekonomicznych krajów produkujących ten surowiec czy zwracaniu się rolników w stronę innych źródeł zysku np. łatwiejszej uprawie kauczuku czy nielegalnemu wydobyciu złota na małą skalę.

- Niestety, możliwości zwiększenia ilości surowców kakaowych (podaży) w perspektywie najbliższych miesięcy są mocno ograniczone. Aby więc osiągnąć balans między poziomem popytu i podaży surowca, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej jakości oferty produktowej producentów, konieczne może stać się podnoszenie przez nich cen, które najprawdopodobniej spowodowałoby obniżenie popytu — dodaje Sosnkowski.

Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Materiał Promocyjny
MLP Group z jedną z największych transakcji najmu w Niemczech
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama