Reklama
Rozwiń
Reklama

Wielkanocny zając będzie drogi. Ceny kakao biją rekordy

Kakao drożeje co tydzień o kilkanaście procent. World Economic Forum alarmuje, że ceny surowca biją już historyczne rekordy. A to dopiero początek, bo zapotrzebowanie na kakao rośnie, a zbiory były fatalne i kolejny sezon też będzie słaby

Publikacja: 20.02.2024 14:45

Wielkanocny zając będzie drogi. Ceny kakao biją rekordy

Foto: Adobe Stock

World Economic Forum podaje, że w połowie lutego po raz pierwszy cena kakao przebiła poziom 6 tys. dol. za tonę. Co więcej, tylko w tydzień wzrosła o 16 proc., a od początku roku jest wyższa już o 43 proc. W ujęciu rocznym ceny już wzrosły ponad dwukrotnie.

Susza powoduje wzrost cen kakao

Pozostało jeszcze 88% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama