Drób dziobie wieprzowinę

Mocne wzrosty cen wieprzowiny poprawiły sytuację jej producentów. Spadki cen mięsa drobiowego i wołowiny sprawiły jednak, że konsumenci odwracają się od drogiej wieprzowiny. To pcha już w dół ceny żywca wieprzowego w skupach.

Publikacja: 10.08.2023 03:00

780 tys. sztuk trzody chlewnej przybyło w polskich gospodarstwach w II kwartale br. To nieco spóźnio

780 tys. sztuk trzody chlewnej przybyło w polskich gospodarstwach w II kwartale br. To nieco spóźniona reakcja producentów na wysoką cenę żywca

Foto: Shutterstock

To, co działo się na naszym rynku trzody chlewnej w II kwartale tego roku, wzięła pod lupę firma Gobarto Hodowca.

Mała świńska górka

Pozostało 98% artykułu

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Zyskaj dostęp do ekskluzywnych treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Hybrydy
Skoda Kodiaq. Co musisz wiedzieć o technologii PHEV?
Cykl Partnerski
Przejście do nowej energetyki musi być bezpieczne
Czym jeździć
Skoda Kodiaq. Mikropodróże w maxisamochodzie
Przemysł spożywczy
Rozbity gang podrabiaczy wina. Szefował mu Rosjanin
Przemysł spożywczy
Koniec boomu na mięso z roślin. Dlaczego klienci się od niego odwracają?
Przemysł spożywczy
Czy Henryk K., król wędlin, uniknie kary? Polska walczy o ekstradycję już czwarty rok
Przemysł spożywczy
Co czwarta „małpka” znika z półki do południa. Jak wygląda sprzedaż wódek w małych butelkach